Politika

İsrail 54 Üyeli Afrika Birliğine Gözlemci Üye Oluyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Afrika ülkelerinin, İsrail’in yeniden Afrika Birliği’ne gözlemci üye olması için çalışacağını söyledi.

Netanyahu hükümetin haftalık oturumunda yaptığı konuşmada, “Geçen hafta Afrika’ya ziyarette bulundum. Orada 260 milyonluk nüfusa sahip 7 ülkenin liderinin katıldığı tarihi bir zirve gerçekleştirdik. Bu liderler, diğer Afrika ülkeleriyle olan ilişkilerimizi güçlendirme konusunda çalışmayı kabul ettiler. Ayrıca, İsrail’in, 54 üyesi bulunan Afrika Birliği’ndeki gözlemci statüsünü yeniden kazanması için çalışma niyetinde olduklarını açıkladılar.” dedi. 

Ziyaret sürecinde Uganda, Kenya, Ruanda ve Etiyopya ile bir dizi anlaşma imzaladıklarını belirten Netanyahu, “Diplomatik ilişki kurmadığımız bazı devletlerden de ilişkileri güçlendirme konusunda talep aldık. Bu nedenle hükümet olarak bu ilişkileri güçlendirme ve fırsatları değerlendirme yollarını arayacağız. Bu, İsrail için çok önemli.” ifadesini kullandı.

Netanyahu, 4 Temmuz’da başladığı ve 4 gün süren Afrika turunda Uganda, Ruanda, Kenya ve Etiyopya’yı ziyaret etmişti. 

İsrail ile Afrika ülkeleri arasında 1950’li yıllarda kurulan güçlü ilişkiler, Mısır, Suriye ve Ürdün’ün yanı sıra Batı Şeria ve Gazze topraklarının işgal edildiği 1967’deki Altı Gün Savaşları sonrasında bozulmuştu. 1973’te Mısır ile İsrail arasında yaşanan Ekim Savaşı’nın (Arap-İsrail Savaşı) akabinde Afrika Birliği’nin kararıyla, Afrika ülkeleri İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Ancak bazı ülkeler Mısır ile İsrail arasında 1978’de imzalanan Camp David Anlaşması’ndan sonra bu ülkeyle yeniden ilişki kurmuştu.

Kamupersoneli.net  | Ankara