Politika

Mehmet Özhaseki: ''Diyarbakır'da 2 bin 657 konut ve ayrıca 750 konut TOKİ inşaatı başladı"

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki:

“(Terörden zarar gören yerler)Şuanki yapacağımız işler oradaki yaraları sarmak, vatandaşın evini vermek. Diyarbakır’da 2 bin 657 konut ve ayrıca 750 konut TOKİ inşaatı başladı”
“Suç işledilerse çekecekler, bu millete ihanet ettilerse cezasını görecekler. Teröre destek verdilerse bunun bir ağır cezası var. Çünkü terör hiçbir şekilde kabul edilmeyecek bir insanlık suçudur. Hiç kimsenin teröre hoş bakmaya hakkı yoktur”Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, terörden zarar gören yerlerin imarıyla ilgili, “Şuanki yapacağımız işler oradaki yaraları sarmak, vatandaşın evini vermek. Diyarbakır’da 2 bin 657 konut ve 750 konut TOKİ inşaatı başladı.” dedi.

Özhaseki, Talas ilçesinde hayırsever Hacı Mustafa Argun tarafından Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybeden Furkan Doğan adına yaptırılan caminin açılışına katıldı.Burada yaptığı konuşmada, Kayseri’nin hayırsever bir kent olduğunu dile getiren Özhaseki, camiyi yaptıran hayırsevere teşekkür etti.Kayseri Valisi Süleyman Kamçı’yı da ziyaret eden Özhaseki, Kamçı’ya yeni görevinde başarılar dileyerek, kentteki kurumlar arasındaki uyumun başarıyı beraberinde getirdiğine dikkati çekti.

Bir gazetecinin terörden zarar gören yerleşim yerlerinin imarıyla ilgili sorusu üzerine Özhaseki, çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü söyledi.

Çatışma ortamından sonra eylem planlarının yapıldığını vurgulayan Özhaseki, şöyle konuştu:“Ben defalarca gittim. Gerek Bakanlar Kurulumuzda Sayın Başbakanımızla, gerekse Cumhurbaşkanımızla bu konuları istişare ederek eylem planlarını devreye koyduk. Sur içerisinde evi yıkılmış olan insanların evini vermek, mağdur olan insanların bu mağduriyetini gidermek birici işimiz. İkinci işimiz oradaki tüm tarihi eserleri restore etmek. Üçüncü işimiz de orada yaşayan bir Sur’u devam ettirmek. Yani boşaltılmış bir Sur’un olması veya geleneksel bir hayatın devam etmediği bir Sur’un olması bizi hoşnut etmez. Çarşılar var burada ticaretin de sürmesini istiyoruz. Bunları sağlayacak eylem planını hazırladık. En son gittiğimizde Sur’da esnafı da toplayarak uzun uzun anlattık.”

Bölgedeki çalışmalarla ilgili yapılan yalan açıklamalara vatandaşın itibar etmemesini isteyen Özhaseki, şu değerlendirmeyi yaptı:“Gerek PKK ve onların mahalle aralarındaki ayakları gerekse siyasi uzantıları, gerekse CHP içerisindeki siyasi uzantıları durmadan yalan söylemeye devam ediyor. Dün galiba Sezgin beyin bir beyanatıydı. Tehcir hareketinden bahsediyorlar. Bu kadar çirkin bir şey olamaz. Bir taraftan PKK’lılar olarak gelip orada caniler insanları evlerinden edecekler, her tarafı yıkacaklar, dökecekler, masum insanları öldürecekler, güvenlik güçlerimizi şehit edecekler. Bütün evleri çıkarken bombalayıp gidecekler sonra da biz geleceğiz o mağdur olmuş insanlara evini vermeye kalkacağız, siz de utanmadan tehcirden bahsedeceksiniz. ‘Bunları Allah çarpar’ diyeceğim ama o PKK’lı tiplerin hiç maneviyatı olmadığı için tesir etmez onlara. Ramazan günü Müslümanlara tesir eder bu sözler. Adamların hiçbir tarafında maneviyat yok ki, kutsalı yok ki zaten. Yalanın bini bir para. Hem her tarafı yıkıyorlar, döküyorlar hem binlerce insanı öldürüyorlar hem şehitlerimiz var, biz de gidip yaraları sarmak istiyoruz. Sağdan soldan sesler geliyor ‘buraya çivi çaktırmayız, bunu yaptırmayız. Hatta bunlar gelecekler evleri boşaltacaklar AVM’ler yapacaklar, zenginlere peşkeş çekecekler. Halkı da buradan boşaltıyorlar’ bu kadar yalan furyasının olduğu düzenbaz ortam herhalde o PKK’lıların arasında olabilir. Bir de bu işi onların siyasi uzantıları yapabilir. Onlara da gerekli cevabı vererek de işimize bakıyoruz.”

“Ciddi çalışma yapıyoruz”

Özhaseki, hükümetin terör bölgesindeki yaraların kısa sürede sarılması konusunda ciddi çalışma yaptığını ifade etti.Bakanların, milletvekillerin, sivil toplum örgütlerinin orada etkin çalışma yaparak gönül iklimini inşa etmek için uğraştığını dile getiren Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şuanki yapacağımız işler oradaki yaraları sarmak, vatandaşın evini vermek. Diyarbakır’da 2 bin 657 konut ve 750 konut TOKİ inşaatı başladı. Diyarbakır’ın Çölgüzeli ve Üçkuyular mevkisinde. 300 günlük bir süreye muhtaç o işler. Şuanda ihale kapsamında sene sonuna yetiştirmeye çalışıyoruz. Sene sonuna yetiştirdiğimizde şuanda otellerde, başka yerlerde misafir ettiğimiz, kirasını verdiğimiz insanların da barınmasını sağlayacağız. Silopi’de inşaatlara başladık, diğer yerlerde rezerv alanlarımızı tespit ettik. Bakanlık olarak bir taraftan oradaki zarar tespitini yapıyoruz, hak sahiplerini tespit ediyoruz, zararın boyutunu tespit ediyoruz sonra oradan hazine yeri bulup ev yapmaya çalışıyoruz. Yani bizim bakanlığın yarı işlerini orası oluşturuyor. Biz bunlara aldırış etmeden yolumuza bakacağız.”

“Bunlara yapılacak tek şey, teröre ilişen belediye başkanını görevden almak”

Özhaseki, devletin bir taraftan kudretli elini teröristlere vururken, şefkat kollarını da oradaki vatandaşlara açtığını vurguladı.Bir gazetecinin terörist cenazelerine katılan HDP’lilerle ilgili nasıl bir yaptırım yapılacağını sorması üzerine Özhaseki, teröre yardım edenlerin adalete hesap vereceğini kaydetti.

Dokunulmazlıkların kaldırıldığını hatırlatan Özhaseki, “Sadece cenazeye omuz verseler, onun dışında neleri yapmıyorlar ki. Araçlarında silah taşıyorlar, ne kadar tip varsa onları barındırıyorlar, koruma kollama kanadı içindeler. Belediyeleri devletten parayı alıyor, yatırım yapmaları lazım yapmıyorlar. Bunlara yapılacak tek şey teröre ilişen belediye başkanını görevden almak, bu kadar. O kanun maddesi hazır, geliyor zaten. En çok korktukları da zaten dokunulmazlık zırhının kalkması ve bu hazırladığımız madde.” diye konuştu.

“Daha önceden efeleniyorlardı, ‘dokunulmazlıklarımızı kaldırın neyden korktuğumuz var zaten bizim’ hatta tek tek de dilekçe veriyorlardı ‘kaldırın’ diye. İş ciddiye binince başladılar ağlamaya ‘bize yardım edin’ diye.” ifadesini kullanan Bakan Mehmet Özhaseki, şunları kaydetti:

“Sonra ülke çapında, sonra Avrupa’da, şimdi de ağababalarının yanında ağlamaya devam ediyorlar. Suç işledilerse çekecekler, bu millete ihanet ettilerse cezasını görecekler. Teröre destek verdilerse bunun bir ağır cezası var. Çünkü terör hiçbir şekilde kabul edilmeyecek bir insanlık suçudur. Hiç kimsenin teröre hoş bakmaya hakkı yoktur. ‘Terörist bendendir, Müslümandır, kafirdir, Hristiyandır’ denilemez. ‘Türk’tür, Kürt’tür, Laz’dır, Alevi’dir’ denilemez. Terör en büyük suçtur, ona kim ilişti, kim yardım ettiyse Türkiye Cumhuriyeti’nde hiçbir makamda oturmaması lazım.”

AA | Kamupersoneli.net