Politika

Mehmet Şimşek: Trafik Sigortası Primlerinde Düşüş Başladı

  Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerinde düşüş eğiliminin başladığını, gelecek aylarda bunun belirgin hale geleceğini belirterek, “Biz sistemi de takip edeceğiz. Sektörü uyarıyorum, yeni düzenlemeleri fiyatlara mutlaka yansıtmaları lazım. Yansıtmazlarsa Hazine’nin bu yönde var olan yetkilerini kullanırız.” dedi.


Şimşek, TRT Haber’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz kararının nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Şimşek, dünya ekonomisinin düşük büyüme ve düşük enflasyon tuzağına girdiğini, bunun önemli bir sorun olduğunu söyledi.
Bu yılın başında Çin ekonomisinde sert bir yavaşlama riskinin piyasaları altüst ettiğini, özellikle emtia fiyatlarını olumsuz etkilediğini anlatan Şimşek, bunun da gelişmekte olan ülkelere olumsuz yansıdığını belirtti. IMF, OECD tahminlerine bakıldığında büyümenin küresel kriz öncesine göre düşük seyredeceğinin ortaya konulduğunu anlatan Şimşek, enflasyonun da birçok gelişmiş ülkede sıfır veya eksi olduğunu kaydetti. Şimşek, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla bu iki unsuru bir araya getirdiğiniz zaman Fed’in daha önceden öngörülen çerçevede faiz artışına gidemeyebileceği hususu söz konusu. Tabii bu olumlu bizim açımızdan. Türkiye cari açığı olan bir ülke, yani dış kaynağa ihtiyacı olan, tasarrufları düşük bir ülke. Dolayısıyla Türkiye’nin yatırım yapası, daha güçlü bir şekilde büyümesi, dış kaynağa ihtiyaç duyduğumuz için küresel faiz oranlarının düşük olması Türkiye’nin lehine ama tek başına bu yeterli değil. Risk iştahı da çok önemli. Yani gelişmekte olan ülkelere fon akışının olması tabii ki çok önemli. Bu açıdan bakıldığında dünkü Fed’in kararı ve sonra yapılan açıklamada bir sürpriz yok aslında. Piyasaların beklentileri doğrultusunda. Yeni bir şey yok, dolayısıyla o anlamda çok güçlü bir tepki de söz konusu değil.”

İngiltere’deki referandumun etkileri 

Bununla İngiltere’deki referandumun ilişkilendirilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Şimşek, “Referandumla ilişkilendirilmesi kısmen siyasi, o referandum sonucunu kısmen etkilemeye yöneliktir muhtemelen diye düşünüyorum.” dedi.
Şimşek, İngiltere’den Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma yönünde bir karar çıkması halinde bunun Avrupa’nın geleceğine ilişkin birtakım spekülasyonlar anlamında etkili olacağını ancak esas belirleyici olanın düşük büyüme ve düşük enflasyon olduğunu kaydetti.İngiltere’de referandumdan nasıl bir karar beklediğinin sorulması üzerine Şimşek, tahmin edilmesinin zor bir sonuç olduğunu, bunun bir miktar katılıma bağlı olacağını ifade etti.İngiltere’deki gençlerin AB’de kalınmasını desteklediğini, yaşlıların ise AB’den çıkma taraftarı olduğunu anlatan Şimşek, “AB’nin bundan sonraki yönüne ilişkin de belirleyici olacak. Bizim açımızdan da aslında önemli. Çünkü İngiltere, Avrupa’nın daha çok ekonomik bir birliktelik olmasından yana. Yani Birleşik Avrupa devletlerine doğru gidişi tercih etmeyen ülkeler grubunda ve güçlü bir ülke. Resim karmaşık. Fakat çıkışın Avrupa ve Türkiye üzerinde uzun vadede birtakım etkileri olabilir.” şeklinde konuştu.
Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılım konusundaki soruya, “Ekonomik Koordinasyon Kuruluna (EKK) geldi, tartışıldı yani genel çerçeve üzerinde bir mutabakat var ama bazı hususların üzerinde ilave çalışma gerekiyor.” yanıtını verdi.

Zorunlu trafik sigortası primleri

Zorunlu trafik sigortalarına ilişkin düzenlemenin ardından primlerin makul bir düzeye gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, 2011’de itibaren birtakım yargı kararları nedeniyle sektörde sorunlar yaşandığını, şirketlerin zarar etmesinden dolayı primlerin yükseldiğini anımsattı.
Nisan ayının sonuna doğru Meclis’ten bir düzenleme çıkardıklarını ve sistemde öngörülebilirliği artırdıklarını belirten Şimşek, şöyle konuştu:

“Vatandaşımız haklı olarak ‘bu düzenlemeyi yaptınız hani nerede, primler düşsün’ diyor, haklılar. Sektörle de biz bu düzenlemeler öncesi epey çalıştık. Dedik ki ‘bakın biz bu düzenlemeleri yapıyoruz, öngörülebilirliği artırıyoruz. Siz bunu hızlı bir şekilde tekrar fiyatlayın, daha düşük prim olarak vatandaşımıza hizmet vermeye devam edin’.  Daha bu uygulama başlayalı bir ay oldu, henüz sonuçlarını görmek için biraz erken olmakla birlikte, ben özellikle takip ediyorum, primlerde düşüş eğilimi başladı, fakat esas önümüzdeki aylarda bu çok belirgin hale gelecek.”

Prim artışının durduğunu, aşağı doğru bir eğilim başladığını ifade eden Şimşek, “Biz sistemi de takip edeceğiz. Buradan da sektörü uyarıyorum, sektör yeni düzenlemeleri fiyatlara mutlaka yansıtması lazım. Yansıtmazlarsa ne olur? Ben olacağına inanıyorum ama olmazsa Hazine’nin bu yönde var olan yetkilerini kullanırız.” dedi.

AA | Kamupersoneli.net