Politika

Ömer Çelik: Terörist Bir Komşuyla Yaşamak Ne Demek En İyi Biz Biliriz

 Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Terörist bir komşu ile yaşamanın ne demek olduğunu en iyi biz biliriz.” dedi.


Çelik, Kanada’nın Halifax kentinde düzenlenen 8. Uluslararası Güvenlik Forumu’nun ikinci gününde BBC’den Yalda Hakim’in moderatörlüğünde yapılan “Suriye: Mahallenizdeki Dostane Terörist” başlıklı oturumda konuştu. 

Oturuma, Çelik’in yanı sıra Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Brookings Enstitüsü’nden emekli General John Allen ve ABD’li Senatör John McCain de katıldı.

Çelik, burada yaptığı konuşmada, yanı başında terörist bir komşu ile yaşamanın ne demek olduğunu en iyi Türkiye’nin bildiğini belirtti.

Bakan Çelik, oturum öncesi gösterilen video filmde, terör saldırılarına maruz kalan şehirler arasında Türkiye’den sadece İstanbul’un yer aldığına dikkati çekerek Türkiye’de terör saldırılarından başka şehirlerin de etkilendiğini söyledi.

Türkiye’nin 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Çelik, “Bu durumun böyle devam etmesi başka sonuçlara neden olur.” diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’le temasta olunan zamanlarda siyasi mahkumların affedilmesi gibi tavsiyelerde bulunulduğunu aktaran Çelik, “Ancak Esed, bunun yerine kendi insanlarını öldürmeyi seçti.” dedi.

– “DEAŞ’ın İslam’la alakası yok”

Terör örgütü DEAŞ’ın ne halifelik ne de İslam ile alakası olduğunu ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

“DEAŞ’ın 10 yıl içindeki mücadelesinde gördük ki bir yere yerleşmek için geri çekiliyor ve bekliyor. Mezhepçi gruplar giriyor ve onların çatışmasından orayı rahatça alıp yerleşiyor. Neden Batı dünyasından çok sayıda insan DEAŞ’a katılıyor? Buradaki insanlara kimlikleriyle yaşamalarına sınır konulunca, kendilerini ifade imkanı kalmayınca radikal gruplara katılıyor.” 

DEAŞ ile mücadele ederken hem Suriye’de hem de Irak’ta geleneksel ve yerel yapıyı bozmamak gerektiğine dikkati çeken Çelik, “Bu gruplar (DEAŞ ve PYD) Arapların ya da başka azınlıkların topraklarına el koymaktadır. DEAŞ sorunu çözüldükten sonra bile sonunda bu topraklarda yine huzursuzluk çıkacaktır. Bölgenin dokusunu bozmamak gerekir.” diye konuştu.

Tunus Nahda Hareketi’nin lideri Raşid el-Gannuşi’nin, “Biz (Usame) bin Ladin’i Tunus’ta öldürdük. Nasıl mı? Bin Ladin, gençlerimize, ‘Siz demokrasi diyorsunuz ama Batı, demokrasi ile iktidara gelseniz bile size izin vermez’ diyordu. Biz, demokrasi ile iktidara gelip, bin Ladin’i zihinlerde öldürdük.” dediğini aktaran Bakan Çelik, Gannuşi’ye Mısır’daki darbeden sonra “Bin Ladin yeniden dirildi mi?” diye de sorduğunu anlattı.

Türkiye’nin AB’ye tam üyelik müzakereleri için tarih aldığı salonda bulunan 600 gazeteciden 500’ünün Müslüman ülkelerden gazeteciler olduğunu dile getiren Çelik, “Türkiye’nin AB üyeliği, İslam dünyası için de umuttu. Şimdi üyelik müzakerelerine son verilmesi konuşuluyor. Koalisyon DEAŞ’ı yenememişken, Nijerya’da Boko Haram yayılmaya devam ediyor. Bunları konuşmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

AB Bakanı Çelik, oturum sonunda yaptığı konuşmada da Suriye konusunda birçok eleştiride bulunulabileceğini belirterek şunları kaydetti:

“Örneğin İran ve Rusya, Suriye’de çok yanlışlar yapmış ve birçok insanın ölmesine neden olmuştur. NATO müttefikleri olarak bizlerin Suriye konusunda üzerinde anlaştığımız bir çözüm önerisi var mıdır? Bizde 15 Temmuz’da darbe girişimi oldu. Bir ay sonra Suriye topraklarına girdik ve ilk kez NATO sınırlarını DEAŞ’tan temizledik. En büyük müttefikimiz olan ABD ne yaptı? PKK’nın Suriye kolu olan PYD ile işbirliği yapıyor. Bu doğru mu? İran oraya Hizbullah’ı soktu. Biz bir militan yakaladık. Bu kişi, geçmişte PKK’nın içinde bulunmuş, şimdi Facebook’unda DEAŞ sembolleri ve fotoğrafları var ayrıca müttefikimiz bir ülkeye ait pasaportu var.’Uçuşa yasak bölge’ dedik müttefiklerimiz destek vermedi. ‘Güvenli bölge’ dedik, müttefiklerimiz destek vermedi. ‘Terör örgütleri ile savaşalım’ diyoruz, müttefiklerimiz destek vermiyor. NATO müttefikleri Türkiye ile dayanışma göstermiyor. Fotoğraf budur.”

Kamupersoneli.net / AA