Politika

Orhan Atalay, ''Kandil'den Yiyeceğiniz Zılgıttan Korkuyorsunuz"

 AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, HDP’nin 7 Haziran seçiminin akşamında, silahların terk edilmesi konusunda Kandil’e seslenmesi gerektiğini belirterek,  “Konuşamıyorsunuz, niçin, Kandil’den yiyeceğiniz zılgıttan korkuyorsunuz.” dedi.

HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için Kulp davası ile ilgili araştırma önergesinin bugün gündeme alınmasını grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 1993’te Kulp’ta askeri operasyonda 11 kişinin gözaltına alındığını, bu kişilerden haber alınamadığını, kemiklerinin 2003’te köylülerce bulunduğunu savundu.

Beştaş, zorla kaybetmelere ilişkin Meclis’in inisiyatif alması gerektiğini, araştırma komisyonları aracılığıyla bu sorunun önlenebileceğini ifade etti.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, yargısız infazı savunmanın, cinayeti savunmak olduğunu belirtti.

Sarıhan, 11 kişinin ölümünden sorumlu kişinin tutuksuz yargılandığını kaydederek, bu tür davalarda yargının hızlandırılması, adil şekilde davaların sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı.

AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, geçmişe dönük yüzleşme gerekiyorsa bunu yaptıklarını, Dersim katliamı için özür dilendiğini söyledi.

Doğu ve Güneydoğu’da red, asimilasyon, OHAL, özel güvenlik önlemleri, DGM’lerin neden olduğu ne kadar hukuksuzluk varsa bunlarla yüzleşmekten çekinmediklerini dile getiren Atalay, hepsine yönelik davalar açıldığını, 11 vatandaş ile ilgili de gerekenlerin yapıldığını aktardı. 

Atalay, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun 2004’te bir alt komisyon kurarak konuyu incelediğini, rapor haline getirdiğini anlattı.

Katliamları 1990’lı yıllarda sadece devlet gücünü kullanan asker ve polisin yapmadığını ifade eden Atalay, “Ama devlet adına orada katliamlar yapanlar kadar PKK da yapmıştır. Bahse geçen olay sonbaharda o köyde oldu, aynı köyde ilkbaharda PKK katliam yapıyor. HDP’nin PKK’nın yaptığı katliamların, cinayetlerin hesabının sorulması gerektiğine dair açık tavır koyması lazımdı.” dedi.

HDP’nin, 7 Haziran akşamı, 8 Haziran’ı beklemeden Kandil’e silahların terk edilmesine dair seslenmesi gerektiğini belirten Atalay, “Konuşamıyorsunuz, niçin, Kandil’den yiyeceğiniz zılgıttan korkuyorsunuz.” ifadesini kullandı. 

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonun, yetkililer ve 11 kişinin yakınları ile görüştüğünü anımsatarak, araştırmalar sonucunda hazırlanan raporun komisyona sunulduğunu anlattı. Tunç, Meclis’n bu konuya duyarsız kalmadığını, komisyonun, konunun üzerine gidip tüm detaylarıyla yerinde incelediğini, bu çalışmaların da AK Parti’li bir milletvekilinin dilekçesiyle başladığını dile getirdi. 

Tunç, 2004’te konuyla ilgili adli soruşturmaların başladığını, davanın açıldığını ve devam ettiğini vurgulayarak, anayasaya göre, Meclis’te, devam eden dava nedeniyle araştırma yapmalarının mümkün olmadığını belirtti. Tunç, yıllar sonra faili meçhul kalan olayla ilgili soruşturma başlatılması ve yargıya intikal ettirilmesinin önemine işaret etti.

Kürt kökenli vatandaşlarla ilgili geçmişteki olumsuz olayların AK Parti iktidarları döneminde terk edildiğini vurgulayan Tunç, AK Parti döneminde gerçekleştirilen demokratikleşme adımlarını, özgürlüklerini milletin iliklerine kadar yaşadığını anlattı.

Konuşmaların ardından HDP grup önerisi kabul edilmedi.

AA | Kamupersoneli.net