Politika

Selahattin Demirtaş Cezaevinden Mektup Yolladı: HDP Grup Toplantısında Okundu!

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, “Eş genel başkanlarımızın ve milletvekillerimizin tutuklanması, halkın iradesine ve siyasi tercihine ağır bir darbedir. Dünya tarihine bir utanç tablosu olarak geçecektir.” dedi. 


HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bazı milletvekillerinin tutuklanmasının ardından yapılan ilk TBMM Grup Toplantısının açılışını yapan HDP Grup Başkanvekili Demirel, grup toplantısına katılanların gösterdiği dayanışmanın kendilerine moral verdiğini ifade etti. 

Tutuklanan milletvekillerinin “esir alındığını” öne süren Demirel, şöyle devam etti:

“Eş genel başkanlarımızın ve milletvekillerimizin tutuklanması, halkın iradesine ve siyasi tercihine ağır bir darbedir. Dünya tarihine bir utanç tablosu olarak geçecektir. Bir operasyon sonucunda gerçekleşen rehin almalar, 7 Haziran 2015’te başlamış olan siyasi darbenin en önemli ayaklarından biri olmuştur. Eş başkanlarımız ve milletvekillerimiz şahsında esir alınmaya çalışılan, 6 milyon seçmenin iradesidir. Meclisi sarayın bir şubesine dönüştürmeye çalışanlar, adalet mekanizmasını iktidar partisinin komisyonu haline getirenler, bugün bizleri esir alarak irademizi kırabileceklerini ve demokratik siyaseti tamamıyla tasfiye edebileceklerini sanmaktadır. Bizler, tüm baskılara, gözaltı ve tutuklamalara karşı sonuna kadar direneceğiz. Demokratik siyaset konusundaki kararlı ve ilkesel duruşumuzu sürdüreceğiz.” 

Hükümet ve temsilcilerinin gerçekleri konuşmadığını ileri süren Demirel, parti genel merkezlerine girişlerin ve partililerinin çalışmalarının engellendiğini belirtti. 

Demirel’in konuşmasının ardından HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın cezaevinden grup toplantısı için gönderdiği mektuplar okundu. 

Mektupların okunmasının ardından HDP milletvekillerinin gözaltına alınmalarına ilişkin görüntüler ile Demirtaş ve Yüksekdağ’ın geçmiş grup toplantılarında yaptıkları konuşmalardan oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı. 

Öte yandan grup toplantısına Belçika’nın Ankara Büyükelçisi Marc Trenteseau ile bazı Avrupa ülkelerinin büyükelçiliklerinden temsilciler katıldı. 

Grup toplantısı sırasında sık sık, “baskılar bizi yıldıramaz”, “faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atılması dikkati çekerken, toplantıya katılanlar ellerinde HDP’nin tutuklu milletvekillerinin fotoğraflarını taşıdı. 

HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan ise grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorusu üzerine, mahkemeye gitmemenin tutuklama nedeni olmadığını ifade etti. Demokrasinin mabedinin parlamento olduğunu belirten Doğan, “O nedenle parlamentoyu boşaltmak anlamında şu anda hiçbir girişimimiz yok. Arkadaşlarımıza yapılan bir haksızlığı ortaya koyuyoruz.” diye konuştu. 

Kamupersoneli.net | AA