Politika

Suriye'de Barış Görüşmeleri Yeniden Başlasın Önerisi !

 Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye’de yaşanan gelişmelere ilişkin, “Belki de şimdi siyasi görüşmelere tekrar başlamanın tam zamanı. Askeri zafer barış anlamına gelmiyor, barışın ayrı kazanılması gerekiyor.” dedi. 

BM Güvenlik Konseyinin kapalı oturumunda Suriye ile ilgili konular ele alındı.

Mistura, oturumun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ve Rusya’nın yarın İsviçre’nin Cenevre kentinde Halep’in doğusundaki bütün silahlı grupların geri çekilmesini görüşeceğini ifade etti.

Halep’in doğusunda muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden şimdiye kadar 30 binden fazla kişinin ayrıldığını hatırlatan Mistura, Rusya’nın Halep’teki tüm askeri operasyonlarını durdurmasıyla kuşatma altındaki bölgeden yaklaşık 8 bin sivilin daha ayrılabileceğini belirtti.

Mistura, “Halep’te yaşananların önümüzdeki günlerde İdlib’de yaşanmayacağını garanti edebilir misiniz?” sorusuna, “Hayır, garanti veremem.” yanıtını verdi.

– “Trump’ın ekibiyle görüşmeyi planlıyorum”

Suriye’deki krize çözüm bulmak için barış görüşmelerinin tekrar başlaması önerisinde bulunan Mistura, “Belki de şimdi siyasi görüşmelere tekrar başlamanın tam zamanı. Askeri zafer barış anlamına gelmiyor, barışın ayrı kazanılması gerekiyor.” diye konuştu.

Mistura, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump’ın ekibiyle New York ve Washington’da görüşmeyi planladığını sözlerine ekledi. 

– BM Genel Kurulu devreye girecek 

Kanada’nın öncülük ettiği ve Türkiye’nin de aralarında olduğu 70’ten fazla ülke, Halep’teki sivillerin korunması konusunu görüşmek için bugün toplanacak.

BM Genel Kurulu’ndaki toplantıda, Suriye’de ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması konularındaki karar tasarısı oylanacak.

Genel Kurul kararlarının bağlayıcı özelliği bulunmuyor ancak uluslararası kamuoyunun tutumunu göstermesi bakımından önem taşıyor. 

Kamupersoneli.net – AA