Politika

Yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Olan Süleyman Soylu Kimdir?

65. Hükumet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun Akademik ve Siyasi hayatı:

Aslen Trabzonlu bir ailenin çocuğu olan Süleyman Soylu ilk ve ortaöğrenimini İstanbul Gaziosmanpaşa´da tamamladı. Lise eğitimini Plevne Lisesi´nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. Meslek kariyerine ilk olarak 1990 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası aracı kurumlarında başladı. 1989′da okul arkadaşlarıyla ortaklaşa kurduğu bir şirketle ticaret hayatına atılan Süleyman Soylu, 1995 yılında kendi kurduğu şirketiyle siyasi hayatının yanı sıra halen ticari hayatını da sürdürmektedir.

Siyasi Hayatı

Türkiye siyasetine ilk olarak 1987 yılında giren Soylu, Demokrat Parti ve Adalet Partisi çizgisindeki aile geleneğini devam ettirerek merkez sağ Doğru Yol Partisi’nin Gençlik Kolları’nda göreve başladı. 1987-1990 yılları arasında, DYP İstanbul İl Teşkilatının Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeliği ve teşkilat başkanlığı görevini üstlendi. 1995 yılında DYP Gaziosmanpaşa ilçe örgütünün yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Kısa bir süre sonra 17 Temmuz 1995 tarihinde bahsi geçen ilçe teşkilatının başına getirilen Soylu, 25 yaşında Türkiye´nin en genç ilçe başkanı unvanını aldı. Dört yıl sonra 29 Nisan 1999’da İstanbul il başkanlığı görevini geldi ve 2002 Genel Seçimleri öncesi milletvekili adayı oluncaya kadar bu görevi yürüttü.

22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri öncesinde ANAP’la birleşme çabaları esnasında Demokrat Parti ismini alarak girdiği seçimlerde baraj altında kalması sonrasında Mehmet Ağar´ın istifasının ardından yapılan olağanüstü genel kurulun üçüncü turunda Soylu, geçerli 800 oyun 529’unu alarak genel başkanlığa seçildi.

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından aktif siyasete yeniden davet edildi. 5 Eylül 2012 tarihinde gerçekleşen AK Parti Genel Merkezi’nde genişletilmiş grup toplantısında düzenlenen törenle resmi olarak AK Parti’ye katıldı.[5] 30 Eylül 2012’de AK Parti MKYK’sına seçildi, müteakiben Ak Parti Ar-Ge’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.[6] 7 Haziran 2015 Türkiye Genel Seçimlerinde AK Parti’den Trabzon milletvekili seçildi. 12 Eylül 2015 AK Parti 5. Olağan Kongresi’sinde yeniden MKYK üyeliğine seçildi. 13 Eylül 2015’te de Teşkilattan sorumlu Genel Başkan yardımcılığı görevini Mustafa Ataş’a devretti.[7] Türkiye’nin 1 Kasım’da seçime gitmesinden dolayı Süleyman Soylu yine Trabzon’dan 1. sıra adayı oldu.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara