Sağlık Personeli

YÖK ATT’lerin Üst Öğrenim Mağduriyeti ile ilgili ÜAK Görüşü İstedi

Genel Sağlık-İş’in, ATT’lerin üst öğrenim mağduriyetinin giderilmesini talebini içeren yazısına YÖK’ten yanıt geldi. YÖK, Acil Tıp Teknisyenleri (ATT) için “İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Programının” yeniden üst öğrenim sayılabilmesi için Üniversitelerarası Kurul’dan görüş istedi.

Genel Sağlık-İş Sendikasının konuya ilişkin açıklaması ve YÖK’ün yazısı aşağıda yer almaktadır.

GENEL SAĞLIK – İŞ’TEN SİTEMİZE GÖNDERİLEN GÖRÜŞ YAZISI

YÖK Genel Sağlık-İş’in Talebini Kabul Etti:

ATT’lerin Üst Öğrenim Mağduriyeti ile ilgili ÜAK Görüşü İstendi

Genel Sağlık-İş daha önce duyurduğu üzere, Yükseköğretim Yürütme  Kurulu’nun 19.04.2017 tarihli kararıyla Acil Tıp Teknisyenleri (ATT) için İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Programı üst öğrenim olmaktan çıkarılmıştı. Bu kararla Acil Tıp Teknisyenleri (ATT) için “İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Programının” üst öğrenim olarak kabul edilmemesi nedeniyle terfi, maaş ve özlük hakları yönünden kayba uğramıştı.

Bu nedenle Genel Sağlık-İş olarak, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına 24.07.2017 tarih ve 2017/616 sayılı yazı ile Acil Tıp Teknisyenlerinin bu konudaki mağduriyetlerinin giderilebilmesi için; 19.04.2017 tarihinde İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Programından mezun olanlar ile bu tarih itibari ile öğrenci olanların bir üst öğrenim hakkından faydalanabilmesi, Ayrıca benzer şekilde 19.04.2017 tarihinde bir üst öğrenim olmaktan çıkarılan programlardan mezun olan veya bu bölümlerde halen öğrenci olanların da mağdur olmamaları için bu haklarının korunması konusunda gerekli kararların alınarak, kamuoyuna duyurulmasını ve Sendikamıza da bilgi verilmesi talep edilmişti.

YÖK Başkanlığından sendikamıza verilen yanıtta; YÖK Başkanlığı, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına bir yazı ile ‘’Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu kamu Çalışanları Sendikası tarafından gönderilen yazıda; Acil Tıp Teknisyeni(ATT) üyeleri tarafından sendikalarına birçok başvuru yapıldığı İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans programının acil tıp teknisyenleri için üst öğrenimi olduğunun 07.01.2009 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı ile acil tıp teknisyeni (sağlık) için üst öğrenimi olmaktan çıkarıldığı, ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans programından mezun olanların “tekniker” unvanı kullandıklarından ve teknik bir program olduğundan, 657 Devlet Memurları Kanunun 36. maddesinde Teknik Hizmet Sınıfında yer alması sebebiyle yer alması ve kurumlarda çalışma esasları ve kadro cetveli uygulama esasları bakımından teknik bir programın acil tıp teknisyeni (ATT-sağlık) çalışanları için değerlendirilmemesi gerektiğinden iptal edilmişti. Sendika üyelerinin daha önce üst öğrenim değerlendirilmesiyle özlük hakları bakımından mağduriyete sebep verdiği belirtilerek, mağduriyetlerinin giderilmesi için konunun yeniden değerlendirilmesi istenmektedir.

Yapılacak değerlendirmeye esas olmak üzere konu ile ilgili Kurulunuz görüşünün gerekçeleri ile bildirilmesi hususunda gereğini rica ederim.’’ şeklinde görüş sorduğunu bildirmiştir.

Bu haliyle YÖK, Acil Tıp Teknisyenleri (ATT) için “İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Programının” yeniden  üst öğrenim sayılabilmesi için Üniversitelerarası Kurul’un görüşüne göre bir karar verilebilecektir.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız konuyla ilgili olarak, ”YÖK Başkanlığının Üniversitelerarası Kurul’dan görüş istemesi “İş Sağlığı ve Güvenliği Ön Lisans Programından mezun ve halen öğrenci olan Acil Tıp Teknisyenleri için umut ışığı olmuştur. Üniversitelerarası Kurul’un daha önce alınan üst öğrenim sayılması yönündeki görüş ve kararlara istinaden kayıt yaptıran Acil Tıp Teknisyenlerinin zaman, emek ve maddi kaybını da göz önünde bulundurarak sendikamızın talebi doğrultusunda hukuka uygun bir görüş bildirmesini ve Yükseköğretim Yürütme  Kurulu’nun bir an önce kurumdan kaynaklı mağduriyeti giderecek bir karar vermesini bekliyoruz.’’ dedi

YÖK’ÜN YANITI

Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER