Sağlık Personeli

14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun

Tıp Bayramı, her Mart ayının 14’ünde kutlanan, Türkiye’de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.

14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhane, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuş ve o gün “Tıp Bayramı” olarak kabul edilmiştir. Aynı zamanda Modern Tıp Eğitiminin de başlangıç günü olarak bilinmektedir.

İlk tıp bayramı 14 Mart 1919’da, işgal altındaki İstanbul’da, İşgal güçlerine tepki olarak tıp öğrencileri tarafından kutlanmıştır.

1929-1937 yılları arasında ise Tıp Bayramı 12 Mayısta kutlanmıştır. Bu tarih Bursa’da Yıldırım Beyazıt Darülşifası’nda, ilk Türkçe tıp eğitiminin başladığı gündür. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçilmiş ve 1937’den sonra Tıp Bayramı tekrar 14 Mart günlerinde geleneksel olarak kutlanmıştır.

Hipokrat “Tıp bir sanattır, hem de ondan insanlık sevgisinin kopamadığı çok zor bir sanat” demiştir. İnsan sağlığı her şeyden önce gelir. Bu bilinçle gece gündüz büyük bir özveri ile çalışan, başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık personellerinin, 14 Mart Tıp Bayramını en içten dileklerimizle kutlarız.

Kamupersoneli.net