Sağlık Personeli

Anayasa Mahkemesi'nden İptal Kararı ! Artık Ek Ödeme ve Üniversite Ödeneği…

 Anayasa Mahkemesinin, özel muayenehanesi bulunan veya özel hastanede çalışan öğretim üyesi doktorlara, üniversite ödeneği ve ek ödeme yapılamayacağına ilişkin kanun hükmünü iptal ettiği kararın gerekçesi yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, kanun hükmünün iptaliyle ilgili gerekçelere yer verildi.

Mesai saatleri dışında çalışan öğretim üyelerine ödenmeyen “üniversite ödeneği”, “ek ödeme” ve “sağlık hizmetleri tazminatı” ödemelerinin mahiyeti itibarıyla fazla mesai ya da performans karşılığı verilmediği vurgulanan kararda, söz konusu ödemelere hak kazanılması için öğretim üyesi sıfatına sahip olmanın yeterli bulunduğu ifade edildi.

– “Hakkaniyete uygun değil”

Öğretim üyesi sıfatına sahip bütün akademik personelin, kanunda öngörülen diğer şartları taşımak şartıyla söz konusu ödemelere ve aylıklarını oluşturan diğer unsurlarla hak kazanabileceği belirtilen kararda, şu görüşlere yer verildi:

“Çalışmakta oldukları kadronun kanuni yükümlülüklerini yerine getiren, görev, yetki ve sorumluluklarını ifa eden öğretim üyelerinin, hukuk sisteminin tanıdığı bir imkandan yararlanarak mesai saatleri dışında çalışmaya devam etmeleri nedeniyle çalışma koşullarının kurallarda belirtildiği şekilde özlük hakkı kapsamındaki bazı ödemeler bakımından sınırlandırılarak aynı hak ve yükümlülüklere sahip öğretim üyeleri arasında farklılaşmaya gidilmesi ve kurallarda öngörülen bazı ödemelerden tamamen yoksun bırakılmaları, ölçülü kabul edilemeyeceği gibi, hakkaniyete de uygun değildir.” 

Bazı doktorlar, özel hastanede çalıştıkları veya özel muayenehane açtıkları gerekçesiyle kendilerine üniversite ödeneği ve ek ödeme yapılmamasına ilişkin işlemlerin iptali için dava açmıştı.

Davalara bakan bazı mahkemeler, uygulama konusu kamuoyunda “Tam Gün Yasası” olarak bilinen 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’na 19 Kasım 2014 tarihli 6569 sayılı Kanun ile eklenen geçici 70. maddesinin iptaline karar verilmesi istemiyle ayrı ayrı Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme, açılan 5 davayı birleştirerek karar vermiş ve kanunun iptali istenen 70. maddesinin birinci fıkrasındaki, “Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan öğretim üyelerinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mesai saatleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunmakta veya özel sağlık kuruluşlarında çalışmakta olanlara, bu faaliyetlerini sona erdirinceye kadar üniversite ödeneği ve ek ödeme ödenmez.” hükmünü iptal etmişti.

KAMUPERSONELİ.NET – AA