Sağlık Personeli

Hemşireler Günü Hakkında Basın Açıklaması

Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinden bir basın açıklaması yayımlandı. Yayımlanan basın açıklamasında 12 Mayıs hemşireler günü hakkında bir mesaj belirtildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan basın açıklaması şöyle;  

Hemşirelik, birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen sağlık hizmetleri sektörüne bağlı bir meslektir. Modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florance Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs tüm dünyada “Hemşireler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Hemşireler; hekimler, hastalar, hastaların ailesi ve diğer sağlık ekip üyeleriyle işbirliği içerisinde olup, yaşam kalitesini artırmak için hastalığın tedavisine odaklanarak bakım planı geliştirir.

Türkiye’de üniversitelerin hemşirelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksek okullarından mezun olan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenler ile öğrenimlerini yurt dışında hemşirelik ile ilgili, Devlet tarafından tanınan bir okulda tamamlayarak denklikleri onaylanan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenlere Hemşire unvanı verilir.

2007 yılında yapılan bir düzenlemeyle meslekleriyle ilgili alanlarda lisansüstü eğitimlerini tamamlayarak diplomaları Bakanlığımızca tescil edilen hemşirelere uzman hemşire unvanı verilmiştir. Lisans mezunu hemşireler meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim alarak uzmanlaştıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra uzman hemşire olarak çalışırlar.

2010 yılında yapılan bir düzenlemeyle sağlık hizmeti sunulan kurum ve kuruluşlarda görev yapan hemşirelerin ve uzman hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir. Bu kapsamda hemşirelerin görev, yetki ve sorumluluklarının yanı sıra çalışılan birim/servis/ünite/alanlara göre hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları da belirlenmiştir. Bu alanlardan bazıları şunlardır; Yoğun Bakım Hemşiresi, Acil Servis Hemşiresi, Diyabet Eğitim Hemşiresi, Onkoloji Hemşiresi, Diyaliz Hemşiresi, Endoskopi Hemşiresi, Pediatri Hemşiresi, Evde Bakım Hemşiresi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Hemşiresi.

Kamupersoneli.net / ANKARA 

Bir Yorum

  1. bakıyorumda hemşirelerin beklediği hiç bir konuya değinilmiyor nerede yıpranma payı nerede eködemelerin maaşa yansıması hayat şartları çalışma şartları ailesel sorunlar bu hemşirelerin yüzleri nasıl gülsün hastaları güler yüzle karşılasın ayakta durup verdikleri hizmetler hiçbir zaman taktir edilmemiştir sayın yetkililer sesimizi duyun artık