Sağlık Personeli

Sağlık Bakanlığı Diyabetle İlgili En Çok Merak Edilenleri Yanıtladı

 Hastanelerde görev yapan uzmanlar, 14 Kasım Diyabet Günü öncesinde Sağlık Bakanlığının Facebook sayfası üzerinden diyabetle ilgili vatandaşlardan gelen soruları cevaplandırdı.

Sağlık Bakanlığı diyabetle mücadele için geniş kapsamlı eylem planını hayata geçirdi. Endokronoloji, diyabet ve çocuk sağlığı uzmanları bugün bir saat süreyle bakanlığın sosyal medya hesabında vatandaşlardan gelen yüz soruya yanıt verdi.

Sağlığın Geliştirmesi Genel Müdürü İbrahim Barbaros Akçakaya da yaptığı açıklamada, 2017 için diyabet konusunda çeşitli kampanyalar yürüteceklerini belirterek, kampanyanın bugün startını verdiklerini söyledi. Diyabetin dünya genelinde büyük bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Akçakaya, “Dünya üzerinde 450 milyon diyabet hastası var. Türkiye’de şu an resmi tanısı konulmuş 4 milyon hasta, tanısı konulmamış diyabet olan kişi sayısı da 4 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde 8 milyon civarında diyabet hastası var diyebiliriz.”  ifadesini kullandı.

Sağlık harcamaları içerisinde de diyabete yönelik harcamaların yüzde 22 yer tuttuğunu dile getiren Akçakaya, insanların hayatlarının belli dönemlerinde sadece beslenmelerine ve fiziksel aktivitelerine dikkat etmeleri halinde diyabetten büyük oranda korunabileceklerini söyledi. 

Genel Müdür Akçakaya, bakanlığın faaliyetleri içinde obezitenin önemli bir yer tuttuğunu belirterek, diyabetin görme kaybı, böbrek yetmezliği, kalp krizi ve felç gibi riskleri de beraberinde getirdiğini söyledi. 

– 100 soruya cevap verildi 

Diyabet konusunda farkındalık ve davranış değişikliği oluşturmak için çeşitli kampanyalar yürüteceklerini dile getiren Akçakaya, “Sağlık Bakanlığının resmi sosyal medya hesabı üzerinden üniversite ve hastaneden konunun uzmanı hekimlerimiz saat 10.30 ve 11.30 saatleri arasında diyabetle ilgili gelen sorulara cevap verdiler. Amacımız bu konuda farkındalık oluşturmaktır. Uzmanlarımız bir saat içerisinde yüz soruya cevap verdi.” dedi.

14 Kasım Diyabet Günü’nde bakanlığın sağlıklı yaşam araçlarının belli merkezlerde sağlıkla ilgili bilinçlendirme çalışması yapacağını anlatan Akçakaya şunları kaydetti:

“Önümüzdeki hafta boyunca diyabetle ilgili renklendirme ve broşür dağıtımı çalışmaları yapılacak. Kamu spotu çalışmamız oldu. Pazartesiden sonra televizyonlarda yayınlanacak. Sosyal medyada 14 Kasım’da etiket çalışmamız olacak. Toplumun tüm kesimlerini açacağımız hesap altında paylaşım yapmaya çağıracağız. 81 ildeki teşkilatlarımız da buraya katkıda bulunacaklar. Bakanlığımızın hastanelerdeki ekranlarında 14 Kasım’da diyabetle ilgili bilgilendirme amaçlı içerik paylaşılacak.”

KAMUPERSONELİ.NET – AA