Sağlık

Sigara Bağımlılığı Tedavi Edilebilir

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Saraçoğlu, yaptığı açıklamalarla beraber Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2014 yılında yapılan araştırmaların sonuçlarına göre Türkiye’de 15 yaş ve üzerinde 100 kişiden 32’sinin sigara ile ilişkisi olduğunu ifade etti.

Sigara dumanının etkisinde kalarak pasif içici riski de göz önüne alındığında, sigaranın zararlarının toplum için oldukça üst seviyelerde bulunduğunu ifade ederek, “Sigara içmek basit bir tercih değildir, bir bağımlılıktır, bağımlılık bir sağlık sorunudur ve mücadelesinde bağımlı olan ile sağlık çalışanının iş birliğini gerektirir. Ülkemizde bu iş birliğinin hayata geçtiği en önemli kamu yapısı Sağlık Bakanlığı sigara bırakma klinikleridir.” dedi.

SAĞLIKLI YAŞAMAYI İSTEYİN

Sigarayı bırakmanın sağlıklı bir yaşam için kapı aralamak olduğunu vurgu yapan Saraçoğlu, bu ifadelerde bulundu;

“Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Sigarayı bırakma planı ve kararı en önemli başlangıçtır. Sigara içen birey tarafından sigara bırakmaya karar verildiğinde ve bu karar uygulandığında sağlıklı yaşama kapı aralanmaktadır. Bırakmak için çok uzak olmayan kişi için özel bir gün belirlenebilir. Bırakma kararı ve planı kadar bırakma davranışının sürdürülmesi de yaşamsaldır. Birey, kendisi veya sağlık çalışanlarının yardımı ile bırakma davranışını sürdürmeli, yeniden sigara içmemek için gerekenleri bilmeli ve yapmalıdır. ” ifadesini kullandı.

SİGARA BIRAKANLAR İÇENLERE ÖRNEK OLMALI

Sigarayı bırakanların örnek olabileceğine dikkat çekerek; “Sigara içenlerin sigarayı bırakması yakınları için model de olabilir, başkalarına bırakma konusunda cesaret de verebilir. Toplumun çoğunluğu aktif sigara içicisi değildir, durumu sigara içmeyenler lehine çoğaltmak son derece önemlidir, görevdir. Bununla birlikte pasif içicilik ile ilgili risklerin de tamamen ortadan kaldırılması için mevcut ihlallerin önlenmesi olmazsa olmaz bir yaklaşım olmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Ayrıca her 6 saniyede 1 insanın sigara yüzünden hayatını kaybettiğini söylemek artık mümkün.

Kamupersoneli.net | ANKARA