Sağlık

West sendromu Nedir? En Çok Kimlerde Görülür?

Epilepsi olan çocukların yaklaşık yüzde 2’sinde West sendromu bulunuyordur. West sendromunun genel yaygınlık oranı 10 yaşın altındaki 10 bin çocuk başına iki olarak bilinir. Sendroma neden olan beyin hasarı veya tedaviden kaynaklanan yan etkiler nedenleriyle, çocukların yaklaşık yüzde 5’i beş yaşına gelmeden önce hayatını kaybetmektedirler. Peki west sendromu tedavisine nasıl başlanılır?

WEST SENDROMU NEDEN OLUR?

Uzmanların yaptığı testlere göre, west sendromunun temel nedeninin, beyinsapı ile korteks arasında anormal etkileşimden kaynaklandığı belirleniyor. Bu anormal etkileşim durumunda ise genellikle doğum öncesi bebek anne karnındayken, doğum sırasında veya doğumdan sonra beynin hasar görmesi yahut yaralanmasıyla beraber ortaya çıkmaktadır. Yenidoğanların yanı sıra, bebeklerde merkezi sinir sisteminin henüz olgunlaşmamış olmasının da, bunun sendromunun gelişiminde önemli rolü olduğu bilinmektedir.

WEST SENDROMU TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Doktor tarafından hastadaki fiziksel ve psikolojik belirtileri değerlendirmeye alınır. EEG beynin elektriksel aktivitesini kontrol eden bir cihaz olarak bulundurulmaktadır. West sendromu teşhisi EEG testiyle beraber yapılarak, West sendromlu çocuklarda EEG testinde bulunan görüntüler her zaman anormaldir, ancak bazen de bu anormallik yalnızca uyku sırasında çekilen EEG’de bulunmaktadır.

WEST SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

West sendromunun en yaygın belirtileri, epilepsi nöbeti geçirme ve kasılmadır. West sendromu vücut, kol, bacaklar ve başın aniden kaskatı kesilmesi olarak ilk belirtisini verir. Nöbetler genellikle uyanıkken yaşanır, nadir de olsa uyku esnasında bulunurken nöbete geçebilir.

West sendromu adı verilen nöbetler içerisinde erken aylardan itibaren bebek uykuya dalarken veya uyku esnasında, tüm vücuduyla beraber irkilir. Baş, karın üzerine bükülür, kollar açılır, çocuk adeta selam verir. Bu nöbetler bir günde çok sayıda olduğu görülemektedir. West sendromu nöbeti uykuya dalarken, uykuda, uyanırken ve gündüz de olur ve devam eder. Sıklıkla çocuğun nörolojik gelişimi geridir. Bu çocuklar geç konuşur, geç yürürler. Sıklıkla kafa çevreleri normalden daha ufaktır. Fiziksel ve zihinsel gelişimde gecikme de sendroma eşlik edebilir. Zeka geriliği de west sendromunun olası belirtilerindendir. Nöbet geçirirken veya nöbet sonrasında bebekler ağlayabilir. Her nöbet yalnızca bir ya da iki saniye sürer, ancak genellikle bir seri halinde birbirine yakın aralıklar ile gerçek olabilir.

WEST SENDROMU TEDAVİSİ

West sendromunun günümüz tıbbi koşulları içerisinde bulunan tedavisi mümkün olmadığında tedavi, yaşam kalitesini yükseltme üzerinedir. Tedavi, farklı ilaçların kombinasyonunu içerir. Tedavinin amacı, olumsuz yan etkileri en aza indirgemek için ilaç sayısını olabildiğince düşük tutarak nöbet sıklığında aza gidilmektedir.

İlaç tedavisinden başka sendrom için olası diğer tedaviler de mevcut bulunur. Ketojenik diyet uygulamasında da epileptik rahatsızlığı olan bazı kişilerde tedaviye yardımcı olmaktadır. Karbonhidrat bakımından düşük bir diyet türü olan ketojenik diyet, yağ ve protein bakımından zengin besinler içerdiği bilinmektedir. Son çare olarak fokal kortikal rezeksiyon olarak adlandırılan bir ameliyat uygulaması yapılır, burda nöbetlerin ortaya çıktığı beynin bulunduğu alan beyinden çıkarılır. Fokal kortikal rezeksiyon diğer tedaviler başarısız olduğunda ve sadece beynin diğer önemli alanlarına zarar vermeden beyin dokusunun çıkarılması mümkünse gerçek olan bir yöntemdir. İstatistikler, west sendromu olan çocukların yaklaşık yüzde 50’sinde ilaç kullanımı ile epilepsi belirtilerinin engellenebildiğini göstermektedir.

Kamupersoneli.net | ANKARA