Sağlık

Yan Etkisi Olmayan Ağrı Kesici Yakında Satışa Çıkacak

Test aşamasında olan yan etkisiz ağrı kesicinin, yakında satışa çıkarılacağı söyleniliyor. Alman bilim adamlarının geliştirdiği ağrı kesici, yan etkileri olmaması sebebi ile tıp dünyasında çok önemli bir yere sahip olacak. Hemen hemen tüm insanların sıklıkla kullandığı ağrı kesiciler, yan etkileri sebebi ile sağlığımızı olumsuz etkiliyordu.

Bilim adamları tehlikeli yan etkileri olan ve morfin benzeri opioid türevi ağrı kesicilere alternatif yeni bir ilaç geliştirdi.

Science dergisinde bu buluşun sonuçları da yazıldı. Geliştirilen yeni ağrı kesici modelinin, sağlam dokulara zarar vermeyeceği açıklandı.
Çalışmanın öncülerinden Dr. Viola Spahn ve Dr. Giovanna Del Vecchio, opioidlerin aksine yeni NFEPP tipi ağrı kesicilerin yalnızca asitli ortamda aktif hale geldiğini aktararak “Bu özellik, ağrı kesici etkinin yalnızca yaralı dokularla sınırlı kalmasını sağlıyor. Böylece, opioidlerin vücutta yol açabileceği solunum sorunları, uyuşukluk, kabızlık ve bağımlılık risklerini ortadan kaldırıyor.” açıklamasında bulundu.

Bu önemli buluş yalnızca ağrı kesicilerle de son bulmayacak. Diğer ilaçlar için de, yan etki sorunlarının ortadan kaldırılması için uğraşılacak.

Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir?

Ağrı kesicilerin yan etkileri olarak, mide ağrısı ve bulantısı, ağrı kesici kullanımına duyarsızlık, yüksek tansiyon, böbrek ile ilgili sorun, karaciğer ile ilgili sorunları gösterebiliriz. Özellikle böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği olanlar, ağrı kesici kullanımı konusunda dikkatli olmalıdırlar.

Kamupersoneli.net | Ankara