Sınavlar

Adalet Bakanlığı 810 İcra Katibi İçin Uygulamalı Sınav F Klavye mi, Q Klavye mi Olacak?

Adalet Bakanlığı geçtiğimiz günlerde bir ilan yayınlayara en az lise mezunu 810 icra katibi alımı yapacağını duyurdu (TIKLAYIN). İlana başvurular 2 Ocak’da başladı ve 16 Ocak 2017’ye kadar devam edecek.

İcra katibi alım ilanına başvuruların sona ermesinin ardından adaylar, uygulamalı sınava girecekler. Yapılacak olan uygulamalı sınavda adaylara kolaylık sağlaması için kamupersoneli.net geçtiğimiz yılın uygulama sınav metinlerini derlemiştik (TIKLAYIN)

Uygulama metinlerinin yanı sıra adayların merak ettiği bir diğer konu da: “Uygulamalı sınav F klavye ile mi yapılacak, Q klavye ile mi?” Bu yıla kadar yapılan icra katipliği uygulamalı sınavlarında adaylar, isterlerse F klavye, isterlerse Q klavye ile sınava giriyorlardı. Peki bu yıl nasıl olacak?
Adalet Bakanlığı 810 icra katibi için yapılacak uygulamalı sınavda, adaylar sınava kendi isteklerine göre F klavye ya da Q klavye ile girebilecekler.

Neden F Klavye?

1- Türkçe için en uygun klavye biçimi. En çok kullanılan a, e, i, u gibi ünlü harflere hemen ulaşılır. Bunun dışında genel olarak klavyenin sol tarafında ünlü harfler, sağ tarafında ünsüz harfler bulunur. Böylece yazımda olağanüstü bir hız ve rahatlık sağlanır.

2- Türkçe’de genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir.

3- Q klavye İngilizce için tasarlandığından bu avantajların hiçbirine sahip değildir. Bu yüzden el, Türkçe karakterlerde hem F klavye hızına yetişemez, hem de herhangi bir ele fazla yüklenme olduğu için çabuk yorulur.

4- Serçe ve yüzük parmakları elimizin en “afonksiyonel” parmakları olmasına karşın Türkçe’de en fazla kullanılan harflerden biri olan “a” Q klavye de sol serçe parmağına denk gelir. Yine Q klavye için; Türkçe’de en az kullanılan harflerden biri olan “j” elin en aktif parmağı olan sağ işaret parmağına denk gelmektedir.

5- Bunun gibi bin bir dezavantaj sayılabilir. Türkçe’de bir çok sözcük Q klavye için en pasif parmaklara dağılır. Bu yüzden Q klavyede 10 parmak Türkçe karakter girmek, deveye hendek atlatmaya benzer.

Neden Q Klavye?

1- Uluslararası yaygın kullanıma sahip, dünya çapında standartlaşmış, ortak klavye biçimi.
2– Daktilo ve bilgisayarın dışındaki diğer yeni teknoloji ürünleri ile de uyumlu. Gideceğiniz ülkeye göre yabancılık çekmeden kolayca kullanabileceğiniz, yeni teknoloji kullanımının olmazsa olmazı.
3– Her yenilik çıktığında hemen kullanabilmenizi sağlayan, farklı bir dil desteğini içeren sürümünün çıkmasını beklemenize gerek bırakmayan, yazım ön koşulu.
4- Bir de doğal olarak halkımızın yeniliğe açık olmasının ve yeni teknolojiyi hemen kullanma isteğinin doğal sonucu.

 

Bir Yorum

  1. Başvuru sırasında klavyemi f klavye olarak yazdım falan q da daha iyiyim değiştirme şansım var mı acaba

  2. evet var uygulama sınavına gireceğin adalet komisyonunu arayarak değiştirebilirsin

  3. Ben su an on parmak klavye kursiyeriyim q klavyede denetim masasından ayarlayıp f ye çevirdi hoca o şekilde çalışıyoruz ama sınavda direkt f klavyenin kendi olacak degilmi lütfen kesin bilen yazsın ben ilk defa giricem klavye sınavına Allah nasip ederse