Sınavlar

Yükseköğretim Kurulu ALES Dengi Sınavların Listesini Yayınladı

Yükseköğretim Kurulu ALES dengi sayılacak sınavları açıkladı. GRE ve GMAT sınavları ALES ile eş değer sayılacak.

YÖK’ün konu ile ilgili resmi yazısı şöyle:

ALES Nedir?

Daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınav olarak bilinen ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ve doktora eğitimi için girilmesi gereken bir sınavdır.

ALES’in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’dır.

ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılır. Bu iki dönemde yapılan sınavlar ALES İlkbahar Sınavı ve ALES Sonbahar Sınavı olarak adlandırılır.

GRE (GRADUATE RECORD EXAMINATION) Nedir?

GRE, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde (Türkiye dahil) İngilizce eğitim veren üniversitelerdeki mühendislik ve sosyal bilimler başta olmak üzere yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmek için girilmesi gereken bir sınavdır.

GRE Sınavı Educational Testing Service (ETS) tarafından uygulanmaktadır. (bkz: ETS GRE Web Sitesi)

Sınav iki farklı başlık altında uygulanmaktadır.

GRE General Test (ETS GRE General Sayfası)
GRE Subject Test (ETS GRE Subject Sayfası)
GRE General Test genel kapsamlı bır sınav olup GRE sınavı kabul koşulu olarak belirlenmiş olan tüm yüksek lisans ve doktora programlarına başvuran öğrenciler tarafından alınması gerekmektedir.

GMAT Nedir?

Türkçe okunuşu (ci met), açılımı Graduate Management Admission Test olan GMAT sınavının dili İngilizce’dir.

Sınavın amacı, sayısal, sözel ve analitik problem çözme yeteneğinizi, İngilizce’yi kullanabilme ve okuduğunuzu anlama seviyenizi ölçmektir.

GMAT Sınavı, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de bilgisayarda uygulanmaktadır. “Computer-Adaptive Test (CAT)” adı verilen bu uygulamada kağıt-kalem kullanılmamakta, tüm sorular bilgisayar karşısında, klavye ve mouse yardımıyla cevaplanmaktadır. 1997 yılında uygulamaya geçenGMAT CAT birçok rahatlığı da beraberinde getirmiştir. Bu uygulamayla birlikte sınava yıl içinde daha önceden belirlenmiş tarihlerde değil, yıl boyunca kendinizi hazır hissettiğiniz zamanlarda girmeniz, yani sınava girmek istediğiniz tarihleri kendiniz belirlemeniz mümkündür.

Kamupersoneli.net