Soru Önergeleri

Banka Aidatları ve Tüketici Hakem Heyeti Mağduriyetleri Soru Önergesi Oldu

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu tarafından Başbakan Binali Yıldırım’a Banka aidatlarına ve tüketici hakem heyetleriyle ilgili iddialara ilişkin bir soru önergesi verildi. Verilen soru önergesi Başbakan Binali Yıldırım tarafından değil Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tarafından yanıtlandı. Verilen soru önergesi ise şöyle;

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu;

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

1- Bankalann yıllardan beri haksız şekilde “kredi kartı aidatı” veya “hesap işletim ücreti” adı altında yıllık toplam gelirlerinin %25’ne tekabül eden. 5 Milyar TL üzerindeki geliri tüketici hakları mevzuatına aykırı biçimde elde etmesine neden izin verilmektedir?
2- Haksız ücretlerle ilgili olarak, sürekli dava kaybeden bankaların mağdur olmaması için, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve İlgili Yönetmelikte değişiklik yapılarak vatandaşların cebinden haksız bir şekilde bu ücretlerin alınmasına neden izin verilmiştir?
3- Tüketici Hakem Heyetleri önceden 2 ayda başvurulan sonuçlandırırken şimdi neden en az 1,5 yıl sonra karar vermektedir?
4- Tüketici Hakem Heyetlerinin, daha önce vatandaş lehine verdikleri kararlarının tam tersi şekilde Bankaları koruyan kararlar vermesinin sebebi nedir?
5- Tüketici Hakem Heyetlerinin bankalar tarafından herhangi bir şekilde etki altına alındığı iddiaları doğru mudur?
6- Tüketici Hakem Heyetlerinde başvurulan teslim alan görevlilerin, vatandaşlara “davayı kaybedersiniz, hiç başvurmayın” dediği iddiası doğru mudur?
7- İddialar ile ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?
8- Tüketici Hakem Heyetlerinde başvurulan teslim alan görevlilerin, vatandaşlara “davayı Kaybedersiniz, hiç başvurmayın” demesi yönünde talimat verildiği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise, bu talimat kim ya da kimler tarafından verilmiştir?
9- Vatandaşlar herhangi bir talepte bulunmadığı halde, bankaların vatandaşlara kredi kartı göndermesine neden izin verilmektedir? Bu durumu engelleyecek herhangi bir tedbir alınacak mıdır?

Soru Önergesinin Cevabı 

1-9) Bankacılık hizmetleri karşılığı tüketicilerden alınacak ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar 6502 sayılı “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” ile “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” te düzenlenmiştir. Söz konusu Kanunun 31 inci maddesinde kart çıkaran kuruluşlara yıllık üyelik  aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartını tüketicilere sunma zorunluluğu getirilmiş olup bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen bankalara 2017 yılı için 6.035.332. TL idari para cezasının uygulanması öngörülmüştür. 

Tüketici hakem heyetleri; kuruluş ve görev alanının düzenlendiği aynı Kanunun 66. maddesi kapsamında; farklı kurumlardan toplam beş üyeden oluşan tamamen bağımsız karar veren heyetlerdir. Tüketici Hakem Heyetlerinin karar süreçlerinde yaşanan sorunları gidermek amacıyla söz konusu heyetlerde raportör istihdam edilmiş ve başvuru yoğunluğu fazla olan ilçelerde ikinci hakem heyeti kurulması sağlanmıştır. Bakanlığımızca hakem heyeti başkan, üyeye raportörlerine yönelik olarak gerçekleştirilen eğitim ve rehberlik faaliyetlerinde, usulüne uygun olarak yapılan tüm tüketici başvurularının kabul edilmesi konusunda azami hassasiyet gösterilmesi hususu vurgulanmaktadır.

Kamupersoneli.net- ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları Kamupersoneli.Net’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kamupersoneli.Net tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.