Soru Önergeleri

CHP'li Gaytancıoğlu'ndan Bakan Faruk Çelik'e Soru Önergesi

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, bu kadar işsiz gıda mühendisi varken denetimsizlik ve zehirlenme haberlerinin neden kamuoyunda olduğuna ilişkin bir soru önergesi verdi.

Gaytancıoğlu: “Bakanlık tarafından taklit ve tağşiş yapan firmalar açıklanmaktadır ama tüketici bu açıklama esnasında o ürünleri tüketmiş olmaktadır. Böyle sonradan açıklamalar yapmak yerine taklit ve tağşişi önlemek daha anlamlı ve kolaydır” açıklamasını yaptı.

Soru önergesinde, işsiz olan Gıda Mühendislerine, bakanlıkta bulunan Gıda Mühendisi açığına ve sayısına değinidli.

Bakan Çelik’e sunulan soru önergesi şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda yer alan sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim.

Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU
Edirne Milletvekili

Gıda mühendisliği mesleği; insanlığın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için temel ihtiyacı olan güvenli gıdanın üretimi, temini, kontrol ve denetiminin sağlanması açısından yaşamsal öneme sahiptir. Böylesine önemli bir konu ile ilgili binlere işsiz Gıda Mühendisimiz atama ve istihdam beklerken, kamuoyunda her gün beslenmek için aldığımız gıdaların sağlıklı olmadığı, gıda güvenliği ile ilgili yönetmeliklere uyulmadığı iddiaları gündeme gelmektedir. Bu konu hem halk sağlığı açısından hem de Yıllarca zor şartlarda eğitimlerini tamamlayıp, vatandaşlarımızın sağlığı için üniversitelerin gıda mühendisliği bölümünden mezun olmuş binlerce Gıda Mühendisi’nin geleceği açısından çok önemlidir.

Buna göre;
1)Bakanlığınız bünyesinde kaç tane Gıda Mühendisi bulunmaktadır?

2)Gıda denetimini gerçekleştiren gıda kontrolörlerin kaçı Gıda Mühendisidir?

3)Bir firma yılda kaç kez denetlenmektedir?

4)Bakanlıktaki gıda kontrolörleri kaç gıda işletmesinden sorumludur ? Kontrolör sayısı yeterli midir?

5)Gıda kaynaklı hastalıkların önlenebilmesi için bakanlığınızca bir aksiyon planı hazırlamış mıdır?

6)Bakanlığınız bünyesinde boş bulunan gıda mühendisi kadrosu var mıdır var ise bu boş kadroların sayısı kaçtır ?

7)Binlerce işsiz gıda mühendisi varken neden bu kadar çok denetimsizlik ve zehirlenme haberleri kamuoyunda yer almaktadır?

8)Bakanlık tarafından taklit ve tağşiş yapan firmalar açıklanmaktadır ama tüketici bu açıklama esnasında o ürünleri tüketmiş olmaktadır. Böyle sonradan açıklamalar yapmak yerine taklit ve tağşişi önlemek daha anlamlı ve kolay değil midir ? Bu tür taklit ve tağşişleri önlemek için bakanlığınızca ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

9)Gıda kaynaklı zehirlenmelerin ve intoksikasyonların bütçeye yükü yıllık ne kadardır?

10)635 bin gıda işletmesini 5 bin kişiyle denetlemek ve bunun %25 inin Gıda Mühendisi olması ne kadar doğrudur?

11) Gıda Mühendisleri 90 puanla atanamazken diğer branşlar neden 78 puanla atanıp Gıda Mühendislerinin görevini yapması adil midir?

12) Eski Bakan Mehdi Eker 2013 yılında 2500 Gıda Mühendisi atamak isteğini ifade etmiş ama o ifade neden sonuç bulmamıştır? O kadrolar dolmuş mudur? Dolmadıysa ne zaman dolacaktır?

13) Artan gıda zehirlenmelerinin gıda denetimlerinin Gıda Mühendisleri tarafından yapılması gerektiğini göstermiyor mu?”

Kamupersoneli.net