Spor

Azerbaycan'da Formula 1 Heyecanı

 Azerbaycanlılar, ülkelerinin ilk kez ev sahipliği yaptığı Formula 1 Dünya Şampiyonası Avrupa Grand Prix’sinin coşku ve heyecanını yaşıyor. 


Formula 1’de sezonun Avrupa ayağı olarak geçen grand prix için hem piste dönüştürülen sokaklarda hem de yarışın yapılacağı güzergahın etrafındaki bölgelerde yarış havasına girildi.Yarın düzenlenecek yarış öncesi yapılan antrenman ve sıralama turları nedeniyle Bakü sokaklarında yarış arabalarının sesleri yankılanıyor.

Biletli Bakülü yarışseverler, Azneft Meydanı, tarihi Kız Kalesi ile İçerişehir’in kale kapıları gibi kültürel yapılar önünde yer alan tribünlerden turları izlerken, bileti olmayanlar ise Formula 1 merakını evlerinin piste bakan balkonlarından seyrederek gideriyor. Bazı vatandaşları ise güzergahtaki bariyerler arasında buldukları boşluklardan yarışları izlemeye çalışıyor. Yarışları, Azerbaycanlıların yanı sıra 10 binden fazla turist de takip ediyor. Turlara verilen arada yarışın yapıldığı pistin yanındaki sahilde de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. 

Sahilde kurulan stantlarda Azerbaycan’a has kültürel ürünler ile el sanatlarının tanıtımı yapılırken, yarışseverlere Azerbaycan mutfağından çeşitli tatlar ikram ediliyor. Aynı alanda kurulan oyun bölgesinde ise Bakü pistinin simülasyonu şeklindeki Formula 1 oyunlarına da büyük ilgi gösteriliyor. Ünlü Formula 1 pilotlarının sahilde kurulan maketleriyle bol bol fotoğraf çektiren yarışseverler, Formula 1 mağazalarına da büyük ilgi gösteriyor. 

Yerli ve yabancı müzisyenler ile sokak sanatçılarının şarkı ve dansları, Azerbaycanlı vatandaşlara eğlenceli dakikalar yaşatıyor. 

– Rehimov: “Formula 1, Bakü’yü dünyaya tanıtmak için yeni fırsat”

Formula 1’in Azerbaycanlı organizatörü Baku City Circuit şirketinin başkanlığını da yürüten Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rehimov,  başkentte oldukça heyecanlı bir ortamın bulunduğunu söyledi. Formula 1’in büyük ilgi gördüğünü ve insanların yarışları balkonlarından izlediğini kaydeden Rehimov, yarışın başarıyla gerçekleştirileceğini ifade etti.

Helikopterle çekilen görüntülerin Bakü’nün güzelliğini ortaya koyuduğunu söyleyen Rehimov, “Formula 1, Bakü’yü dünyaya tanıtmak için yeni bir fırsat. Turist akını her geçen gün artıyor ve biz bunun için her şeyi yapıyoruz.” şeklinde konuştu. Yarışları izlemek için gelen Azerbaycanlı Sadig Habibullayev ise Formula 1 gibi önemli bir organizasyonun Bakü’de yapılmasından çok memnun olduğunu belirtti. 

 Dünyaca ünlü pilotları Bakü’de izlemekten duyduğunu memnuniyeti dile getiren Habibullayev, “Bu fırsatı bize sağlayan organizatörlere teşekkür ederim. Bakü’de ortam çok iyi. İnsanlar aileleriyle yarışları izlemeye gelmişler. Herkes çok mutlu.” değerlendirmesinde bulundu.

Aydan Kamilova isimli yarışsever ise, “Bakü’de tam anlamıyla Formula 1 havası esiyor. Muhteşem ortam var. Böyle önemli bir yarışın ülkemizde yapılmasından çok memnunum.” ifadelerini kullandı.

AA | Kamupersoneli.net