Teknoloji

Adalet Bakanlığı’nın ‘’Adli Google ‘’ Projesi Hayata Geçti

Bekir Bozdağ tarafından ‘’Adli Google’’ olarak nitelendirilen sistemin oluşturulmasıyla, en çok suçun hangi ilde, hangi ilçede, hangi mahallede, hangi sokakta , hangi gün, hangi saatte işlendiği ve maktulün cinsiyeti, yaş aralığı ve eğitim bilgilerine ulaşılacak.

Adalet Bakanı Bozdağ’ın talimatıyla uygulamaya geçirilen Adli Veri Bankası Projesi, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, Bilgi İşlem ve Eğitim Daire Başkanlıkları tarafından yürütülmeye başlanacak. İlk etapta hukuk, ceza mahkemeleri, cumhuriyet savcılıkları ve denetimli serbestlik, icra, idari yargı, personel ve adli tıp modülleri tarafından kullanılmaya başlandı.

Doğru Veri ve Doğru İstatistik

Projede, veri havuzuna girişler, adliyelerde var olan UYAP ekranları aracılığıyla zabıt katipleri tarafından girilecek. Adli Veri Bankası, bu yapı üzerinde kurularak, doğru ve zamanında girilmiş olan verilerin çıktısının da doğru olması ilkesinden hareketle, bu çıktıların uzman sistemler tarafından veri tabanından çekilerek, istatistik üretilmek üzere ilgili birimlere verilecek.

Havuzda toplanacak veriler, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nce incelenecek. Doğru veri-doğru istatistik-doğru analiz üçgeninde hareket eden sistem, Türkiye’nin adalet politikalarının şekillenmesine ve suçun önlenmesi için gerekli tedbirlerin önceden alınmasına katkı sağlayacak.

Suç Tomografisi Çekilecek

Bu sistemde suçluların tomografisi çekilerek, değişik parametrelere göre doğru ve tutarlı bilgilere dayalı olarak raporların yorumlanması ile isabetli kararlar verilmesi sağlanacak. Şöyle ki;  Türkiye’de örneğin hırsızlık suçundan açılan davaların sayısı, sonuçları bu bu davaların en çok hangi ilde açıldığı, hangi kurumda veya kuruluşta bu suçların işlendiği; çocuk suçluların sayısı, en çok hangi suçları işledikleri, Türkiye’nin bölgelerine göre bu suçların dağılımına ilişkin istatistikler alınabilecek ve bunların sonuçlarının yorumlanmasıyla doğru politikalar geliştirilebilinecek.

Hakim ve Savcıların Performansları İzlenecek

Bu proje ile hakim, savcı ve Adelet Bakanlığı personelinin performansı da ölçülebilecek. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nde, aylarca süren yazışmalar ve toplanabilen istatistik verileri, sistem üzerinden otomatik olarak çok kısa sürelerde alınmasıyla hangi personelin, hangi dosya üzerinde, hangi işlemi yaptığı ya da doğru yapıp yapmadığı anlaşılacak. Bu kapsamda, hatalı gerçekleşen adli işlemlerin düzeltilmesi imkanı da doğacak. Kullanıcı hatalarının en aza indirilmesi amacıyla teknik önlemler ve verileri sisteme girecek personelle ilgili eğitim çalışmaları devam etmekte.

Adli Veri Bankası projesinde, veri ambarında biriken veriler, istenildiğinde kamu kurum ve kuruluşları, gazeteciler, akademisyenler ve vatandaşlarla paylaşılacak.

Kamupersoneli.net