Ekonomi

Araç Sahipleri Dikkat! Değer Kaybı Tazminatınızı Alabilirsiniz

Trafikte seyrederken arabanıza çarpmaları durumuında kusurunuz bulunmuyor ve tam kusurlu değilseniz karşı tarafından sigorta şirketinden aracınız için 15 işgünü içerisinde değer kaybı tazminatı alabiliyorsunuz.

Hürriyet’in haberine göre sigorta hukuku avukatı İbrahim Buğrahan Yazıcı milyonları ilgilendiren, sürücülerin çoğunun bilmediği bu konuya açıklık getirdi. Peki sistem nasıl işleyecek?
 
 DEĞER KAYBI NEDİR?

Aracınızın kaza geçirme durumunda ikinci el bedeli düşüyor. Bununla beraber daha zor ve normal fiyatından ucuza satılıyor.

Bu sebepten dolayı araçtaki değer düşüklüğü kadar değer kaybı alabilmek vatandaşların mağduriyetlerinin önlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

Değer kaybı araçlarda trafik kazası kapsamında oluşan hasar sonucu araç piyasaya rayiç bedelindeki azalmayı ifade ediyor.

Ayrıca; gerek online platformlarda gerekse ikinci el satan yerlerde aracın hasarsız olması veyahut hangi bölgeden ne kadar hasarlı olduğu hususları 2. el piyasa değerlerini doğrudan etkileyen faktörlerdir.

KUSURSUZ OLMA ŞARTI ARANIYOR

Trafikte her kaza yapan araçlarda değer kaybı oluşmuyor. Değer kaybının olması için ilk koşul kaza yapan aracın meydana gelen kazada kusursuz olması veyahut tam kusurlu olmamasıdır.

Diğer yandan kusursuz olma durumunda araç sahibi meydana gelen değer kaybının tamamını alabiliyor. Tam kusurlu olmaması durumunda ise meydana gelen değer kaybının kusursuz olduğu oranda alabilmektedir.

Bu önkoşulla birlikte değer kaybının oluşumunda aracın kilometresi, hasarsız 2. el rayiç bedeli, hasarın hangi parçalarda olduğu vb hususlar değer kaybı miktarının belirlenmesinde önem taşıyor.
 
NEREDEN TAHSİL EDİLECEK?
 
Her yıl yaptırmış olduğumuz trafik poliçelerinde (Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortaları) ödemiş olduğumuz primlerin içerisinde değer kaybı teminatı yer alır. Bu teminat kaza yapıp başka bir araca zarar verdiğimizde devreye girmekte ve kazada meydana gelen değer kaybını karşılamaktadır. Araç değer kayıpları kusurlu olan araç sahibi veya sürücüsünden değil, sigorta şirketlerinden tahsil edilir

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?

 Kaza meydana geldiğinde gerekli belgeler ile birlikte (kaza tespit tutanağı, kesin ekspertiz raporu, ehliyet, ruhsat fotokopisi, hasar resimleri ve talep dilekçesi) kusurlu aracın sigorta şirketine başvuru yapılır.

Başvurular sigorta şirketlerinin e-posta adreslerine internet üzerinden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılabilir. Sigorta hasarlarında 15 gün, kasko hasarlarında 15 işgünü içerisinde sigorta şirketi tarafından bir cevap verilmemesi veya talebin reddedilmesi halinde Sigorta Tahkim Komisyonu bünyesinde dava açılır. Ortalama 6 ay içerisinde bilirkişi incelemesi geçirmiş ve hakkaniyetli kararlar verilir.

Kamupersoneli.net I ANKARA