Genel

2018 ÜFE TÜFE TÜİK Ekim 2018 Kira Artış Zam Oranı Hesaplaması

TÜİK Eylül 2018 enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlar içerisinde yer alan ÜFE rakamları aynı zamanda kiracıların zam oranı olarak uygulanıyor. 

Peki, 2018 Ekim kira artış oranı yüzde kaç oldu, kira artışı nasıl hesaplanacak, kira artışı ÜFE üzerinden mi, TÜFE üzerinden mi hesaplanacak. Kamupersoneli olarak sizler için araştırdık. İşte merak edilen o detaylar…

Kira Artışı TÜFE Mi, ÜFE Mi Üzerinden Hesaplanacak?

Kira artış oranı için uygulanacak olan rakamlar Borçlar Kanunu kapsamında belirlenmekte olup buna göre ÜFE rakamları arasında yer alan 12 aylık ÜFE ortalaması uygulanmaktadır. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı içerisinde kira zam oranı maddesine de yer verilmiş ve bu oranın artık ÜFE yerine TÜFE üzerinden hesaplanacağı belirtilmişti. 

Ancak söz konusu değişikliği kapsayan Yeni Ekonomi Programı Ocak 2019 dönemi ile uygulamaya alınacağı için Ekim 2018 kira artış oranı zammı için TÜFE yerine ÜFE ortalaması kullanılacak. Bu da kiracıların cebiden fazla para çıkması anlamına geliyor. 

Örneğin ev kirası bin lira olan bir kiracı kira zam oranı ÜFE üzerinden hesaplandığında yüzde 21,36 zam açıklandığı için 213,60 lira zam ödemek zorunda kalırken, TÜFE üzerinden hesaplansaydı yüzde 13,75 oranında zam görecekti. Yani vatandaşın cebinden aylık 76,10 lira bir yıllık kira sözleşmesi döneminde ise 913,20 lira fazla para çıkmış oldu. Kirası 2 bin lira olan kişiler için fark aylık 152,50 lira ve yıllık 1.826 lira oldu. 

Kira Artış Oranı Zammı Nasıl Hesaplanır?

Kira zam oranı hesaplaması için Ocak 2019 dönemine kadar 12 aylık ÜFE ortalaması temel alınacak. Ekim 2018 kira artış oranı için yüzde 21,36 oranı temel alınacak olup Eylül ayında kira sözleşmesi sona eren ve Ekim ayında kirası zamlanacak olan kişiler yüzde 21,36 oranında kira zammı ile karşı karşıya kalacaklar. 

Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir?

Ev sahibi ile kiracı arasındaki zam oranı karşılıklı anlaşma ile belirlenmekle beraber üst sınır zorunluluğu bulunmaktadır. Borçlar Kanunu kapsamında kira zam oranı üst sınırı olarak 12 aylık ÜFE ortalaması uygulanmaktadır. 

Yani bu sınır en üst sınır olarak uygulanmakta olup bu sınırı aşmamak kaydı ile ev sahibi ile kiracı daha alt bir rakamda uzlaşarak da kira zammı uygulama hakkına sahiptir. Hatta kira sözleşmesi imzalanırken taraflar kira zam oranı olarak kendi aralarında belirledikleri bir rakamı sözleşmeye yazarak daha en başından belirleme hakkına da sahiptir.