Ekonomi

Bakan Albayrak, 2019'da enflasyon ve faiz düşecek dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türk ekonomisinin dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen kötü dönemi geride bıraktığını ve şu anda stabil durumda olduğunu belirterek, 2019 yılında özellikle faiz ve enflasyonda daha hızlı bir düşüş beklediklerini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; AK Partili milletvekilleri ile yaptığı istişare toplantılarında ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi, 2019 yılından beklentilerini açıkladı. İç Anadolu, Ege, Doğu ve Güneydoğu illerinin milletvekilleri ile basına kapalı bir toplantı yapan Albayrak,  korumacılık eğilimi ve ticaret savaşları, dünyada faizlerin yükselmesi ve parasal sıkılaşma, avro bölgesi ve Çin ekonomisindeki yavaşlama, yüksek borçluluk ve  jeopolitik belirsizliklerin küresel ekonomik ve finanslar riskleri de beraberinde getirdiğini kaydetti. Edinilen bilgilere göre tüm dünyada yaşanan sıkıntıya rağmen, Türkiye’nin kötü dönemi geride bıraktığını ve ekonominin şu anda stabil hale geldiğini belirten Albayrak, 2019 yılında da sıkı maliye ve para politikalarını uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

ENFLASYONLA MÜCADELE
Alınan tedbirlerle, enflasyon ve faizlerin düşüş trendine girdiğini, 2019 yılının ilk üç ayından itibaren hem enflasyonda hem de faizlerde daha hızlı bir düşüş olmasını beklediklerini kaydeden Albayrak, kamu bankalarının da bu kapsamda devreye girerek faiz indirimine gittiklerini hatırlattı. Bakan Albayrak, fiyat etiketlerinde gönüllülük esasına göre yapılan indirimlerden bahsederek, durumu fırsat bilip haksız kazanç sağlayanlara yönelik denetimlerin 2019’da devam edeceğini ve bu denetimleri sıklaştıracaklarını, ani fiyat artışlarına izin vermeyeceklerini kaydetti.

KAMU ARAÇLARINA TAKİP
Tasarruf tedbirlerinin uygulanması konusunu da çok önemsediklerini ifade eden Albayrak, bu kapsamda kamudaki araç kullanımına getirilen kısıtlamaları hatırlattı. Albayrak, kamu kurumlarının tasarruf tedbirlerine uyup uymadıklarını yakından takip ettiklerini de söyledi.

PİYASALAR POZİTİFTE
Dış politikada yaşanan gelişmelerin ekonomiye etkisini de değerlendiren Albayrak, ABD’nin Suriye’den çekilmesi, Türkiye-ABD ilişkileri ve dış politikadaki olumlu gelişmelerin ekonomiye ve piyasalara olumlu yansıyacağını söyledi.

Bakan Albayrak’ın tasarrufla mücadele kapsamında yaptığı tüm açıklamalara rağmen, yaşanan en dikkat çekici olay ise, Siirt Üniversitesi Rektörü Murat Erman’ın 30 özellikli makam aracı istemesiydi…

108 devlet üniversitesi arasında 90. sırada olan Siirt Üniversitesi’nin Rektörü Murat Erman için, süper lüks araç ihalesine çıkıldı. 28 aylığına kiralanacak araç için tam 30 özellik sıralandı. Özellikler arasında, “Yabancı menşeli,, siyah renkli, 4×4 dizel motor, 2000 cc, en az 190 beygir güç, start stop, ısıtmalı koltuklu, uydu telefonlu, saatte 232 kilometre yapabilecek nitelikte ve 0-100 kilometreye 8.2 saniyede çıkabilen” kriterleri sıralandı.

13 Kasım’da çıkılan ihalenin şartnamesine göre, rektör makam aracını mesai dışında da kullanabilecek.

Rektör Murat Erman için kiralanacak makam aracının özellikleri 2017 ve daha üst model, yabancı menşeli ve dizel, kilometresi 30 bini aşamamış ve dış rengi siyah olacak. Aracın, yabancı menşeli ve dizel, silindir hacmi en az 2000 cc ve motor gücü en az 190 hp olması gerekiyor.

UYDU TELEFONU OLACAK

Bakan Albayrak, 2019'da enflasyon ve faiz düşecek dedi

Makam aracının sürücü, ön yolcu, yan ve perde hava yastıklı, dinamik süspansiyonlu, uzaktan kumandalı merkezi kilitli, immobilizer ve start-stop sistemi, enerji geri kazanım sistemi, hız sabitleme sistemi, verimlilik modülü ve  elektromekanik direksiyonu olması gerektiği belirtildi.

Uydu telefon ve Bluetooht bağlantısı, deluxe çift bölgeli tam otomatik klimalı, 4 kol tasarımlı çok fonksiyonlu deri direksiyon, ön ve arka park mesafe ölçer park sensörlü  olarak tanımlanan aracın elektromekanik park frenli, elektrikli ısıtmalı ve katlanabilir yan aynalı olması gerektiği ifade edildi.   28 aylığına kiralanacak araç için sürücü bilgilendirme sistemli, yol bilgisayarlı, Türkçe navigasyonlu, ısıtmalı koltuklu, uzunluğu 4 bin 932 mm., genişliği bin 874 mm, yüksekliği bin 455 mm, ağırlığı bin 660 kg, azami hızı 232 km/saat, hızlanması da, 0-100 km/saat 8.2 saniye olacak şeklinde sıralandı.

Bir Yorum