Gündem

Yeni Kimlik Kartları Dağıtılıyor

Bir süredir vatandaşın merakla beklediği ve bir çok özelliği bünyesinde barındıran güvenlikli, çipli biyometrik yeni nüfus cüzdanlarının dağıtımına bu gün (14.03.2016) itibariyle başlandı. Yeni nüfus cüzdanlarının dağıtımı için deneme yapılacak pilot bölge iç anadolu’dan seçildi. Kırkkale bölgesinde ikamet eden Türkiye Cumhuriyet Vatandaşlarına yeni kimlik kartları teslim edilecek.

Kırkkalede pilot kullanım süresinin bitimi itibariyle yeni nüfus kartları ülke genelinde dağıtıma başlayacak. Bazı medya kanallarında yeni kimlik kartlarının siber güvenlik önlemlerinin zayıf olduğuna dair haberler yapılmıştı. Yetkililer yeni kimlik kartlarıyla alakalı her türlü testlerin gerçekleştiği ve yinede hataların meydana gelmemesi için araştırmaların sürekli olarak devam edeceğini dile getirildi. 

Yeni Kimlik kartını almak isteyen T.C vatandaşları bulunduğu ilin nüfus müdürlüklerine başvuru yapmalılar. 

Yeni kimlik kartlarının yurt genelinde dağıtımına başlanması için tam tarih verilemiyor fakat 2018 yılı içerisinde yeni kimlik kartları yurt genelinde kullanımda olacak. Yeni kimlik kartlarıyla bir çok işlem yapılabilecek.  Kartın çip kısmında İç İşleri Bakanlığı tarafından gerekli görülen bilgiler saklanacak. Bu verilerin kopyalanması yada bir başka yere aktarılması mümkün olmayacak.

Yeni Kimlik Kartları Ne Renk Olacak?

Yeni kimlik kartlarının tamamı “tek renk” olacak. Hali hazırda kullanılan nüfus cüzdanlarındaki gibi kadınlar için ayrı erkekler için ayrı renk belirlenmedi.

Yeni Kimlik Kartı için Ne kadar Ödeme Yapılacak?

Yeni kimlik kartları 31 aralık 2016 ‘a kadar değerli kağıt bedeli altında verilecek. Ücret 8 lira olarak belirlendi. Kimlik kartını kaybedenler tekrar almak isteyenler 30 lira ödeyecek. Yasal bildirim süresi bittikten sonra değiştirme nedeniyle düzenlenen yeni kimlik kartları için vatandaş 15 TL verecek, yine doğum sonrası çıkartılacak yeni kimlik kartına vatandaş 15 lira ödeyecek.

Vatandaşların merak ettiği sorulardan biri de yeni kimlik ücretinin ne kadar olduğu. Bu yeni kimlik kartları 31 Aralık 2016 tarihine kadar değerli kağıt bedeli adı altında 8 liralık ücret karşılığı verilecek. Yasal bildirim süresi dışında doğum ya da değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 15’er lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için ise 30 lira ödenecek.

Kamupersoneli.net