Gündem

Meclis Kararını Verdi Dokunulmazlıklar Kalkıyor ( Fezleke Nedir? )

Siyaset bugün tarihi bir gün yaşadı. Türkiye gündemini uzun zamandır meşgul eden dokunulmazlıkların kaldırılması oylaması sona erdi. Meclisteki fezlekesi olan milletvekillerine yargı yolu açılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra mecliste fezlekeleri bulunan milletvekillerini yargı yolu bekliyor.


Peki Fezleke Nedir?

Hukuk Alanında fezleke : Sürdürülen bir hukuki soruşturmada taraflara ait bilgiler, tarafların ifadelerinin , tüm kanutları, varsa şahitlerin ifadelerini ve aynı zamanda soruşturmayı yapan kişinin görüşlerini ve olayla ilgili sonuçları içeren özet rapor şeklindedir.

Fezleke, Siyasi anlamda genelde bir siyasetçinin başka bir siyasetçi hakkında, o kişinin dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili Meclis başkanlığına bildirdiği rapor olarak karşımıza çıkıyor.

Fezleke eğer hazırlanmışsa Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na iletilir. Meclise geldikten sonra sunulan Fezleke’den dolayı milletvekilinin durumuyla ilgili bir ceza verilmesi gerekiyorsa ilk olarak milletvekilinin dokunulmazlığının kalkması gerekir.

Peki Kaç Milletvekilinin Fezlekesi var?

Fezleke konusunda lider konumda HDP bulunuyor. HDP Milletvekillerine ait 278 fezleke, CHP Milletvekilleri için 138 fezleke bulunuyor. AK Parti Milletvekillerinin mecliste 41 fezlekesi bulunurken , En az fezleke MHP Vekiller için. MHP Milletvekillerinin mecliste 12 fezlekesi bulunuyor.

Kamu haberleri, gündem haberleri, son dakika haberleri ve çok daha fazlası kamudan haberlerin merkezi kamupersoneli.net adresinde.