Ekonomi

Bakanlık Et ve Süt Kurumunu Devreye Soktu

Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in süt fiyatları hakkında gündeme gelen tepkisinin arkasından “Süt taşeronları” çıktı. Üreticilerden 1.15 liraya alınması gerekiyorken , süt piyasasında “süt müteahhidi” olarak tanınan taşeron firmaların, “Sanayici Süt Almayacak” diyip 80-90 kuruşa piyasadan sütleri topladığı ve sanayiciye düşük fiyatlardan sattığı öğrenildi. Üreticilerin sütlerini ucuza vermemesi ve süt ineklerinin kesim için satılmaması için derhal harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Et ve Süt Kurumu ile piyasaya müdahelede bulunacak. Et ve Süt Kurumunun piyasadan süt tozunu topladıktan sonra çikolata üreticilerine ve bisküvi üreticilerine bu süt tozunu satacağı yada yurt dışına satışını gerçekleştireceği öğrenildi.

ESK Süt Tozu Alacak

Süt taşeronlarının bu hareketlerinin süt üreticilerini sıkıntıya sokması snrası Tarım Bakanlığı , üreticinin hakkını savunmak ve sıkıntı yaşamaması için Et ve Süt Kurumu’nu devreye soktu. Et ve Süt Kurumu yakın zamanda piyasayı regüle edecek. Et ve Süt kurumu kullanım ömrünün kısa olması sebebiyle piyasadan çiğ süt almıyor fakat piyasadan süt tozları kurum tarafından toplanacak ve satılacak. Et ve Süt Kurumu’nun süt tozu alımı için takvimi önümüzdeki günlerde netleşecek.

Süt Sanayicilerinin İşi Zor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sn Faruk Çelik sanayicilerle süt meselesini oturup konuşmalarının sanayicileri uyarmanın bir faydası olmadığını ve bu tür sorunların son bulması için sanayicilerle uğraşacaklarını şu sözlerle dile getirmişti “Sanayici arkadaşım, 4 bin 500 lira destekle sen süt tozunu yap diye senin istediğin desteği verdik. Sen bunu yeterli görmeyip ucuz sütü alıp kendi fabrikanda işliyorsan benim senle işim var arkadaş. Ben seninle uğraşacağım. Yalnız ben değil Bakanlar Kurulu senle uğraşacak bunu bil”.

Maliye Bakanlığı’da süt sanayicilerine yönelik yaptırımlara hazırlanıyor. Süt sanayicilerinin denetimlerinin sıklaşatırılacağı bildirildi.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sn Faruk Çelik 81 il müdürlüğüne süt ineklerinin kesilmemesi yönünde talimat yazısı gönderdi.

 Kamupersoneli.net