Genel

“Türkiye hükümetinin güvenliği önemli”

ANKARA (AA) – İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Soçi’deki üçlü zirvedeki toplantının ardından, “Üç garantör, çatışmaların azalması ve Suriye’nin istikrarının sağlanması için çabalarını sürdürecek.” dedi.

Soçi’de düzenlenen Suriye konulu üçlü zirvenin kapanışında konuşan Ruhani, toplantının amacının anayasa yazım sürecinin sağlanması, ülkede güvenliğin hakim kılınması ve Suriyeli sığınmacıların ülkesine dönmesi amacı taşıdığını belirtti.

Görüşmede terörle mücadelenin ele alındığını aktaran Ruhani, “Üç garantör, çatışmaların azalması ve Suriye’nin istikrarının sağlanması için çabalarına devam edecek.” dedi.

Ruhani, Suriye’deki teröristler konusunda büyük endişelerin bulunduğuna işaret ederek, bu teröristlerin ülkelerine dönmesi halinde de sorun teşkil edeceklerine dikkati çekti.

– “Suriye bir millete aittir, iki millete değil”

ABD’nin Suriye’deki terör örgütü DEAŞ militanlarının bir kısmını Afganistan’a naklettiğini söyleyen Ruhani, şöyle konuştu:

“ABD, DEAŞ’lıların bir kısmını Afganistan’a aktarıyor. Orta Asya ve diğer bölgeler için çok tehlikeli olabilir. Bu konuda tedirginiz. Bu girişim, Orta Asya ve diğer bölgeler için çok tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Washington, görünüşte terörle mücadele ettiğini iddia ederken arka planda yardım ediyor. İkinci endişemiz, görünüşte Suriye’den geri çekilse de bizim elimizdeki bilgilere göre Amerikalılar Suriye’ye müdahalelerini sürdürecek. Bizim için kaç ABD personelinin Suriye’de bulunduğunun önemi yok, asıl önemli olan Suriyelilerin kendi geleceklerine kendilerinin karar vermesidir. Kürtler Suriye’nin bir parçasıdır ve Suriye bir millete aittir, iki millete değil.”

– “Türkiye’nin güvenliği önemli”

Ruhani, Türkiye gibi Suriye’ye komşu ülkelerin güvenliğine önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye hükümetinin güvenliği önemlidir. Türkiye hükümetinin Suriye konusunda müsterih olması lazım. Biz Suriye’nin komşu ülkeleriyle kardeşçe ve dostça ilişkiler kurmasını istiyoruz. Suriye için uzun vadeli bir güvenlik sağlayabiliriz. Hepimizin Suriye’nin toprak bütünlüğüne dikkat etmemiz gerekir. Kürtlerin haklarına önem vermemiz gerekir. Türkiye’nin güvenliğine de önem vermemiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in Suriye’de düzenlediği saldırılara da değinen Ruhani, İsrail’in istediği zaman Lübnan’da, Suriye’de saldırı düzenlediğini ancak başta BM olmak üzere uluslararası toplumun bu saldırılara karşı sessiz kaldığını vurguladı.

Suriye’de askeri değil siyasi bir çözüm konusunda ısrarcı olduklarını vurgulayan Ruhani, “Umarız ki Suriye halkı yıllarca sıkıntıdan sonra barış ve huzur dolu bir geleceğe kavuşurlar. Uluslararası toplumun da mültecilerin bir an önce evlerine dönmeleri konusunda çalışması lazım. Bu üç ülkenin iş birliği Suriye’ye istikrarın geri dönüşünde çok önemli.” diye konuştu.

Hasan Ruhani, “Türkiye’nin endişeleri haklı. İran halkı olarak terörizme kurban veren bir ülkeyiz. Türkiye’nin endişesi terörist gruplarla ilgili.” dedi.

Ruhani, üç ülkenin iş birliğinin Suriye dışında diğer alanlarda da devam etmesini umduklarını belirtti

İdlib’deki duruma ilişkin bir soruya Ruhani, “İdlib nasıl temizlensin ki siviller zarar görmesin? Teröristler ve sivilleri nasıl ayırt edelim? Bunu önceki toplantılarda konuştuk ve bir mekanizma kurduk. Şu ana kadar mekanizmanın etkisi olmadı. Bu toplantıda yine tartıştık. Ateşkes anlaşmaları geçicidir. Teröristlerin kesinlikle temizlenmesi gerekiyor.” yanıtını verdi.

– “ABD’liler Suriye için uzun vadeli komplo düşünüyor”

ABD’nin Suriye’den çekilme kararına değinen Ruhani, şunları kaydetti:

“ABD’lilerin Suriye için uzun vadeli komplo düşündüklerini düşünüyoruz. ABD çıksa bile hava sahasından tacizleri devam edebilir. Bizim görüşümüz şöyle; Fırat’ın doğusu ve İdlib temizlendikten sonra Suriye hükümetine geri verilmeli. ABD Suriye’den tam olarak çıkarsa kesinlikle Suriye halkı için mutluluk verici olacaktır. Afganistan’dan ve Irak’tan karar verip çıkarsa o bölgelerin halkları için çok mutluluk verici olacaktır.”