Genel

Teknik ve Meslek Liselerine Üniversite Sınavlarında Ek Puan Verilecek

Lise eğitimini bitiren öğrenciler diplomalarını almaları ile birlikte Üniversite’ye yerleşebilmeleri için YGS veya LYS sınavlarından başarılı puanlar almaları gerekmektedir. Ancak teknik ve meslek liselerinin bu sınavda önü biraz kapalı gözükmektedir. Bunun sebebi ise mesleki teknik liselerde öğrencilerin üniversite sınavlarında başarılı olabilmeleri için için Matematik, Fizik, Kimya, Türkçe, Tarih, Coğrafya vb. gibi dersleri müfredatlarında eksiksiz bir şekilde işlemeleri gerekmektedir. Fakat teknik ve meslek liselerinde bu dersler yerine daha çok bölüm dersleri işlenmektedir.


Hal böyle olunca meslek liselerini bitiren öğrenciler genelde sınavsız geçiş hakkı ile herhangi bir sınava girmeden ya da sınavdan aldığı düşük puanlar ile iki yıllık bölümler okumaya mecbur bırakılmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisine(TBMM) sunulan kanun tasarısı ile meslek ve teknik liselerinin daha çok rağbet görmesi ve bu okullarda okuyan öğrencilerin üniversiteyi daha kolay kazanabilmeleri için ek puan dönemi başlatılmaya çalışılmaktadır.

Yeni Puanlama Sistemi Nasıl Olacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisine(TBMM) sunulan kanun tasarısı şu şekilde olacak. Eskiden Meslek Liselerini ya da Teknik Meslek Liselerinin bitiren öğrenciler üniversiteye gidebilmek için orta öğretim başarı puanlarını 0,12 ile çarpar ve ek puan olarak aldıkları ham puanın üzerine ilave edilirdi. Şimdi yeni yapılması beklenilen değişiklik ile artık öğrenciler aldığı ham puanın üzerine orta öğretim başarı puanlarını 0,6 ile çarparak ham puanlarının üzerine ekleyecek fakat bu puan sadece lisede okudukları bölümleri ile alakalı bölümleri tercih ettiklerinde geçerli olması bekleniyor.


Kamupersoneli.net  | Ankara