Gündem

Yunanistan-Makedonya Sınırında Sığınmacılara Alçak Tuzak

Yine Avrupa yine insanlık dışı hareketler. Yunanistan- Makedonya sınırında Idomeni ‘de tutulan ve batı avrupa ülkelerine girişi engellenen sığınmacıların durumu yürek yakmaya devam ediyor.

Avrupa ülkelerinin her fırsatta medeniyetten ve insanlıktan bahsettiği şu günlerde hiç bir ülkenin kendine yakıştıramayacağı bir olay yaşandı. Bölgede 14 bin sığınmacı kötü koşullardan oluşan kamplarda sınırların açılmasını bekliyor. Bir süre önce kimliği tespit edilemeyen kişiler Arapça bir sayfalık broşür dağıttı. Dağıtılan broşürlerde “Almanya’ya gidebilirsiniz, Toplu halde gidin.” şeklinde notlar bulunuyordu. Sığınmacıların sınır güvenliğini aşabileceklerini ve çizilen krokiyi toplu halde takip etmeleri halinde güvenlik güçlerinin kendilerine sert müdahelede bulunamayacağı ve Almanya’ya varabilecekleri anlatılıyor.

“Nehir Kuru” Yalanı Ölüme Sürükledi

Almanya’nın hala sığınmacı kabul ettiği vurgusu yapılan notu alan 2 bin kadar sığınmacı harekete geçti ve ellerindeki broşüre göre yol haritalarını belirledi. Fakat broşürde bulunan krokide “Kuru” olarak belirtilen nehir “Kuru” değildi. Nehir yoğun yağışlar sonrası yükselmişti. Nehrin debisine rağmen karşoya geçmeye çalışan sığınmacılardan bir hamile kadın, kız kardeşi ve yaşlı bir adam feci şekilde boğularak can verdi.

Sınırı Aşıp Makedonyaya Giren Sığınmacılar Askerler Tarafından Götürüldü

İşin ilginç tarafı Idomeni kasabası yakınlarında bulunan sığınmacı kampına Almanya eski Çalışma Bakanı Norbert Blum ziyaret de bulunmuştu. Ve dağıtılan broşürlerde Almanya eski Çalışma Bakanı Norbert Blum’un imzası da bulunuyor. Konu hakkında kendisine yöneltilen sorulara “benim ilgim yok” yanıtını verdi. Sınırı 600 sığınmacı aşmayı başardı fakat bu 600 kişi Makedonya güvenlik güçleri tarafından yakalanıp belirlenemeyen bir yere götürüldü.Konu hakkında görüşleri sorulan Yunanistan Başbakanı Çipras “İnsanların hayatlarıyla oynayanlara ‘Dur’ demeliyiz. Balkan rotası yeniden açılmalı” dedi.

O Broşürlerde Ne Yazıyordu?

Dağıtılan broşürlerde Yunanistan’da kalan sığınmacıların kısa zamanda Türkiye’ye geri gönderileceği, Almanya’nın hala sığınmacı kabul ettiği ve toplu halde hareket etmeleri halinde emniyet görevlilerinin kendilerine müdahale edemeyeceği , ve herhangi bir problem olmaması için broşürlerin saklanması gerektiği belirtiliyordu.

Kamupersoneli.net