Ekonomi

Emekli Olmak İçin Eksik Prim Hakkında Yeni Gelişme!

ÜÇ DOĞUM 6 YIL KAZANÇ SAĞLIYOR

Askerlik borçlanması ile doğum borçlanması eksik prim olması durumunda ilk akla gelenler arasında yer alıyor.

Bu sayede hem prim ve hem de yaştan kazanç sağlayabileceksiniz. Sigorta sonrasında yapılan 3 doğum 2160 gün (6 yıl) kazanç sağlayacak.

İlk sigorta yaptırılmadan önce gerçekleştirilen askerlik olması durumunda ise borçlanılan gün kadar işe giriş tarihinin geri çekilmesi için emekli olunarak yaş ve prim şartı azalma yaşamakta.

5 YIL İÇİNDE HİZMET TESPİT DAVASI AÇILMALI

TÜİK tarafından açıklanan son bilgilere göre 100 çalışandan 34’ü kayıt dışı. Kısacası 10 milyon kişi sigortasız çalıştırılıyor veya buna mecbur kalıyor.

Ancak yasa, primi eksik yatırılana veya yatırılmayana hizmet tespit davası açma hakkı sağlamakta.

Bu yol ile binlerce vatandaşın emekliliği öne çekiliyor.

Çalışanlar sigortası olmadığı süreçte geçirdiği sürenin son yılından başlayarak 5 yıl içinde hizmet tespit davası açabilir.

Bunun haricinde çalışan eğer vefat etmiş ise hak sahipleri yetim maaşı için dava açabilecek hakka sahiptir.

BORÇLANMA HAKLARI

Sigortasız çalışmış zamanların bir kısmı borçlanarak geri kazanılabiliyor bunlar ise; memurlar ücretsiz izin sürelerini daha sonra borçlanma yaparak emeklilik hizmetine sığdırabiliyor.

Ayrıca sigortalı olmaksızın doktora ya da tıpta uzmanlık için yurt  içinde veya yurt dışında geçirilen doktora ya da uzmanlık öğrenim süreleri ise borçlanma kapsamına alınıyor.

ÜCRETSİZ İZİN HAKLARI

Sigortalı olarak yapılan avukatlık stajı diğerlerine göre ayrı olarak emeklilik hesabına katılıyor.

Tutukluluk ve gözaltına geçen süreler de borçlanma yapılabiliyor.

Bu sürelerde ise mahkum olunmadığı sürelerde ise borçlanma yapılarak hizmet sürelerinizden saydırabilirsiniz. Ayrıca grev ve lokavtta geçen süreler ise borçlanmak mümkün olacaktır.

Ekonomik kriz süreçlerinde ücretsiz izinli olanlar her yıl için 3 aya kadar borçlanma yapabilecektir.

Bir Yorum

  1. Meslek lisesi ilk ise başlama tarihi emeklilik ve sigorta başlangıcı için yeterli olmuyormuş çok saçma olmayan birseyi niye yapıyoduki acaba