Ekonomi

Otomobil Alacaklar Dikkat! Dizel Otomobiller Tarih Oluyor

Amerika’da meydana gelen emisyon skandalından hemen sonra Avrupa’da dizel araçların yasaklanmış olması ve dünya devlerinin üretimlerini durdurmasıyla birlikte dizel araç taleplerinde ciddi azalma meydana geldi.

Japon otomobil devinin Türkiye’de dizel üretimlerini durdurması kararı sonrasında Türkiye pazarında düşüş meydana geldi..

TÜİK VERİLERİNE YÜZDE 54 AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan detaylara göre 2019 yılının Mart ayı sonunda dizel otomobil satışları 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 54,36 oranında azalma yaşadı. Diğer yandan 2019 yılı Mart ayı sonunda dizel otomobil satış adeti ise; 2018 yılının aynı dönemine göre, 35 bin 409 adet geriledi ve bu verilere bakıldığında dizel araçlardan vazgeçenlerin sayısı giderek artıyor..

LPG İLGİSİ ARTTI

LPG araçlarının benzinli araçlara göre yüzde 40 tasarruf sağladığını ifade eden BRC Türkiye CEO Kadir Örücü konu hakkında yaptığı açıklamasında;

“Dünyada dizel araçların pazar payı giderek azalıyor. Türkiye’de de bunu çok net görebiliyoruz.

Benzin fiyatlarının 7 TL’nin üzerine çıktığı bu günlerde insanlar daha ekonomik ve daha çevreci olan LPG’li araçlara yöneliyor.

Ayrıca dizel araçlar; ilk satın almadaki fiyat farkını ortalama 400.000 kilometrede amorti edebilirken, LPG’li araçlar ise dönüşüm maliyetini yaklaşık 20.000 kilometrede çıkararak kullanıcısını en çok 1 yılda hızlı bir şekilde kâra geçiriyor.

Hal böyleyken birçok otomobil kullanıcısı LPG’li araçlara yönelmeye başladı” dedi.