Gündem

Abdullah Gül'ün Hatırlattığı 367 Kararı Nedir?

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YSK kararını Twitter hesabından yaptığı açıklama ile eleştirdi.

Gül seçimin iptali ve 23 Haziran’da yenilenmesin yönelik olarak; Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 2007’deki “367 Kararı”na göndermede bulundu.

ABDULLAH GÜL’ÜN PAYLAŞIMI

Abdullah Gül'ün Hatırlattığı 367 Kararı Nedir?

PEKİ ANAYASA MAHKEMESİ’NİN 367 KARARI NEDİR?

Anayasa Mahkemesi 1 Mayıs tarihinde vermiş olduğu kararında Cumhurbaşkanlığı seçimi esnasında Meclis Genel Kurulu’nda en az 367 Milletvekilinin bulunması gerektiğini belirti ve TBMM’deki birinci tur oylaması iptal edildi.

AYM’nin Kararı ise Şu Şekilde;

“1- 11. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin ortaya çıkan Cumhurbaşkanı seçiminde toplantı yeter sayısıyla ilgili TBMM’nin 27.4.2007 günlü 96. birleşimindeki oylamaya ilişkin kararın bir içtüzük değişikliği niteliğinde görüldüğü, bunun da anayasaya aykırı olduğu Haşim Kılıç ve Sacit Adalı’nın karşı oyu ve oy çokluğuyla,

2- İçtüzük değişikliği niteliğinde görülen TBMM’nin söz konusu kararının yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.”

Daha sonra 6 Mayıs 2019 tarihinde yapılan iki yoklamada ise Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Genel Kurul salonuna girmedildi. Toplantıda (367) sayısı yeterli olmayınca 11. Cumhurbaşkanı seçimi yapılamadı.

AK PARTİ ERKEN SEÇİM KARARI ALDI

Bu süreçte AK Parti  erken seçim kararı aldı ve 27 Haziran 2007 tarihinde seçim yapılmasına karar verdi.

İktidar partisi oyların yüzde 47’sini aldı ve seçimi kazandı.

MHP’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Bahçeli ise; “AK Parti kimi isterse aday gösterebilir. Biz Meclis’e gireriz, 367 sorunu yaşanmaz” açıklaması krizin çözülme notkası oldu.

İlerleyen süreçte; İlk turda 341, ikinci turda 337 oy alan Abdullah Gül; 448 milletvekilinin katıldığı seçimin üçüncü turunda 339 oyla 11’inci Cumhurbaşkanı seçildi.