Ekonomi

Ramazan Ayının Zam Şampiyonu Limon Oldu!

2019 yılı Ramazan ayı içerisinde zamlanan ürünler Ramazan ayı öncesinde açıklanmış ve marketlerde satışa çıkmıştı.

Ancak Ramazan ayı içerisinde gördüğü zamlarla değerlenen zam şampiyonu ürün ise limon oldu. Limon yüzde 21,62 oranında zamlandı….

TZOB GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ramazan ayı öncesine göre markette 37 üründen 3’ünde fiyat değişmezken, 19’unda fiyat artışı, 15’inde fiyat azalışı, üreticilerde ise 29 üründen 10’unda fiyat değişmezken 8’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat düşüşü olduğunu belirtti.

“Markette 3 üründe fiyat değişmezken 19 üründe fiyat artışı, 15 üründe fiyat azalışı, üreticide 10 üründe fiyat değişmezken 8 üründe fiyat artışı, 11 üründe ise fiyat azalışı görüldü”

“Hem market hem de üreticide fiyatı en fazla artan ürün limon, fiyatı en fazla düşen ürün ise üreticide domates, marketlerde kuru soğan oldu”

HAVUÇ FİYATI MARKETTE YÜZDE 2,59 YÜKSELDİ

“Üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yansımadı. Ramazan öncesine kıyasla üreticide yüzde 16,67 gerileyen havuç fiyatı markette yüzde 2,59 yükseldi”

“Elma, pirinç ve fındığın fiyatı üreticide değişmezken, tüketicide elma yüzde 7,30, pirinç yüzde 5,12, fındık yüzde 1,15 arttı”

ÜRETİCİ VE MARKET ARASINDAKİ FİYAT FARKI

“Ramazan ortasında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla, kuru kayısı, kuru incir, nohut, süt, yeşil mercimek ve kabakta yaşandı”

“Kuru kayısı 4,5 kat, kuru incir 4 kat, nohut 3,7 kat, süt ve yeşil mercimek 3,6 kat, kabak 3,5 kat fazlaya tüketiciye satıldı”

“Arzın depolardan sağlandığı limonda ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak fiyat artışı yaşandı”

HASADININ BAŞLAMASIYLA BİRLİKTE FİYATLAR GERİLEMİŞTİR

“Domates, kabak, sivri biber, salatalık, marul, yeşil soğanda artan hava sıcaklıkları ile birlikte hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyatlar düşmüştür”

“Kuru soğan ve patateste yazlık ürünlerin hasadının başlamasıyla birlikte fiyatlar gerilemiştir”