Kıdem Tazminatı Fonu ne anlama geliyor? Kıdem tazminatı kaldırılıyor mu?
Uzun süredir çalışma hayatının gündeminde olan kıdem tazminatı konusu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün açıkladığı yeni reform paketi ile tekrar gündeme geldi.Albayrak, 'Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğiz.
Uzun süredir çalışma hayatının gündeminde olan
kıdem tazminatı
konusu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün açıkladığı yeni reform paketi ile tekrar gündeme geldi. Albayrak, "Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğiz." dedi.
Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili açıklamarda bulunan Disk, ''Kıdem tazminatının fona devri DİSK ve işçi sendikalarının ezici çoğunluğu açısından kapanmış bir tartışmadır. Yeniden gündeme getirilmesi kabul edilemez. Kıdem tazminatının fona devri kıdem tazminatının miktarını düşürecek, ödemesini zorlaştıracak ve işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağını ortadan kaldıracaktır. Hükümeti kapanmış bir tartışmayı açmaması için uyarıyoruz. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Tartışmayacağız ve kabul etmeyeceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile zorunlu hale getirilecek BES’in “entegre edilerek”, tıpkı İşsizlik Sigortası Fonunda yapıldığı gibi işverenleri ve bankaları fonlamak için kullanılması, krizde yüzde 99’un haklarının gasp edilerek yüzde 1’e kaynak aktarılması asla kabul edilemez. Bakan Albayrak’ın slayt sunusu krizden çıkış için gerçekçi ve adil hedefler içermek bir yana krizin faturasını emekçilere ve halka yüklemeyi öngörmektedir. Hükümeti kıdem tazminatının fona devri, zorunlu BES ve reform adı altında sosyal güvenlik haklarını kısıtlayacak adımlar atmaması konusunda uyarıyoruz. Ekonomik krizden çıkış için öncelikle demokratik hukuk devletini tesis edecek adımların atılması ve krize karşı emeğin haklarını koruyacak sosyal politika önlemlerinin alınması gerekiyor.'' dedi. Berat Albayrak'ın açıkladığı ekonomi paketi eleştiren DİSK yönetimi, ''yaşadığımız derin ekonomik krizden çıkış için gerekli olan köklü demokratik, hukuksal ve ekonomik dönüşüm konularında hiçbir somut adıma ve hedefe yer vermiyor. Öte yandan ekonomik krizin en büyük yükünü çeken emeğin temsilcilerinin görüşleri alınmadan muhtemelen sadece sermaye örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanan sunumda yer alan önlemler, çalışanlar açısından ciddi olumsuz sonuçlar yaratacak niteliktedir.'' dedi..
KIDEM TAZMİNATININ DEVRİ İŞÇİLERİ GÜVENCESİZ BIRAKIR
Reform adı altında patronları sevindirecek emekçileri ise daha güvencesiz hale getirecek adımların atılacağını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Albayrak'ın bugün yaptığı açıklamada, 'Kıdem tazminatı reformunu da hayata geçireceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile Bireysel Emeklilik Sisteminin entegrasyonu sağlanacak’' derken neyi kast etmek istediğini çok iyi anlıyoruz. AKP iktidarının tek amacı sözde reform adı altında emekçilerin son kalesi olan kıdem tazminatını kaldırmak, işçilerin elinde kalan son güvenceyi de bu şekilde yok etmektir” dedi.
AKP iktidarının kıdem tazminatını daha önce birçok kez kaldırmayı denediğini ama cesaret edemediğini belirten Ağbaba, kıdem tazminatının Türkiye'de 83 yıllık tarihi bulunduğunu ve işçilerin elinde kalan son kale olduğunu söyledi. Kıdem tazminatının olası bir değişiklik ile fona devredilmesinin işçilerin tamamen güvencesiz ve savunmasız bırakılması anlamına geleceğini ifade eden Ağbaba, “Kıdem tazminatı ile ilgili en ufak bir hak gaspına 3 büyük işçi konfederasyonu ve çalışan milyonlarca işçi karşı iken iktidarın bu konuyu sürekli olarak gündeme getirmesi art niyetlilikten başka bir şey değildir. CHP olarak işçilerimizin onay vermediği ve sendikalarımızın hayır dediği bu tür düzenlemelere asla ve asla evet demeyiz” dedi.
İŞSİZLİK FONU'NU HATIRLATTI
Ağbaba, kıdem tazminatı ve BES entegrasyonu birlikte 5 yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını iddiasının ise aldatmacadan başka bir şey olmadığını söyledi. İşsizlik sigorta fonunda biriken paraların işçilerden çok iktidarın ve iktidara yakın şirketlerin yararlandığı bir yapıya dönüştüğü uyarısında bulunan Ağbaba, kıdem tazminatının gaspına asla izin vermeyeceklerini ifade etti.
Kıdem Tazminatı Fonu hakkında haber yapan FOX Ana Haber, yapılacak yeni reformla kıdem tazminatlarının miktarın yarısını işten ayrıldıktan 10 yıl sonra, diğer yarısını ise ancak emekli olduğunuzda alabileceksiniz. Kıdem Tazminat miktarını fondan hemen almak isteyen kişilerden ise ev yada araba alma şartı getiriliyor..
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise konuyla ilgili, “TİSK'in temsil ettiği kesim dışında kalan birçok işveren işçiye kıdem tazminatı vermek istemiyor. Kıdem tazminatı fonuna sıcak bakan tek işçi konfederasyonuyuz ama bizim çözümlerimizle de işverenlerin beklentileri arasında ciddi fark var. Özellikle TOBB'un temsil ettiği geniş bir kesim kıdem tazminatının mevcut yapısına bile itiraz ediyor. Böyle bir tablonun olduğu yerde uzlaşının çıkması imkansız. Çünkü fonun kurulmasında işverenin tavrı ve tutumu son derece önemli.” açıklamasını yapmıştı.
YAPTIK OLDU' MODELİ KİMSEYİ MEMNUN ETMEZ
Arslan, kıdem tazminatında varolan eksiklerin giderildiği ve bütün işçilerin hakkını alabildiği bir modeli istediklerini belirterek, “Biz tüm çalışanların kıdem tazminatını almasını isterken, işverenler varolandan kurtulmaya çalışıyor. Burada niyet samimi değil. Özellikle KOBİ'ler kıdem tazminatı vermek istemiyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.
Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise kıdem tazminatı konusunun ortak akıl ile birlikte çözülebileceğini, “Yaptık, oldu” şeklindeki bir modelden kimsenin memnun olmayacağını söylemişti. Sarıeroğlu, “Kıdem tazminatı konusu ortak akıl ile birlikte çözüm üretilebilecek bir alan, ‘Yaptık, oldu' şeklinde bir modelden hiçbir kimsenin memnun olabileceğini düşünmüyorum.” diye konuşmuştu.
SENDİKALAR KARŞI ÇIKIYOR
Bu fonun kurulması öncesinde kafalarda çok fazla soru işareti olduğunu söyleyen Sözcü Gazetesi sosyal güvenlik yazarı Sezgin Özcan, “Şu anda bir işçi her bir çalışma yılı için 30 günlük ücreti üzerinden kıdem tazminatı alıyor. Ancak bu fon üzerinden alırsa daha az gün üzerinden alması gündemde. Bu nedenle sendikalar bu fona yanaşmıyor.” ifadelerini kullandı.
TÜRK-İŞ BAŞKANI: KIRMIZI ÇİZGİME DOKUNMA
Geçtiğimiz günlerde Türk-iş Genel Başkanı Ergün Atalay kamuoyunda tartışılan kıdem tazminatı söylentileriyle ilgili harekete geçtiklerini belirtilerek 1 Mayıs'ta ‘kırmızı çizgime dokunma’ mesajı verileceğini söylemişti.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay kamuoyunda tartışılan Kıdem Tazminatı fonu ile ilgili kıdem tazminatında kazanılmış haklarda geriye gidişe izin vermeyeceğimizi herkes bilsin” diye konuşmuştu. Atalay 1 Mayıs mitinginin ana konusunu ‘'kıdem tazminatı” olarak belirlediğini de açıklamıştı.
Bakmadan Geçme





