Gündem

Sağlık Bakanlığı Duyurdu! Doğum Bildirimi ve Kimlikler Artık Eve Gönderilecek!

Sağlık Bakanlığı tarafından doğum sonrasında hastanelerde başvuru yapan ailelere büyük kolaylık sağlanıyor. Doğum bildirimi ve kimlik kartlarının basılarak evlere gönderilmesine imkan sağlayan uygulama pilot illerde başladı.

Uygulama ilk olarak “Ankara, İstanbul, Rize ve Kırıkkale’de” başladı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamada bulundu. 

Bakan Koca doğum bildirimi ve kimlik kartlarının eve gönderilmesi hakkında paylaştığı detaylarda ise;

“Hastanelerimizde dünyaya gözlerini açan bebekler, e-Doğum sistemi ile kayıt altına alınıyor ve doğum raporu oluşturuluyor.

Bu sayede mükerrer rapor yazımları ortadan kalkıyor ve usulsüz raporların önüne geçiliyor.

Bu hizmeti hayata geçirdiğimiz 16 aylık sürede, 1 milyon 385 bin bebeğin doğum raporları, elektronik imzalı ve doğrulanabilir şekilde kayda geçirildi.

Artık bu hizmeti bir adım öteye taşıyarak, doğumun gerçekleştiği sağlık tesisinde kimlik belgesi işlemlerini tamamlayıp elektronik ortamda nüfus müdürlüklerine ulaştırıyoruz.

Bu sistemle vatandaşlarımızın nüfus müdürlüklerine gitmesine gerek kalmadan, bebeğin kimlik kartının basılarak adrese teslimini sağlıyoruz. 4 pilot ilde bugüne kadar bin 200 bebeğimizin kimliği adresine gönderildi.

Bunun için ailenin, doğumdan sonraki 5 gün içinde başvuruda bulunarak bir form doldurması yeterli oluyor. Elbette bildirim sırasında, çocuğa verilecek ismin belirlenmiş olması gerekiyor.

İçişleri Bakanlığımız ile yürüttüğümüz bu çalışmayı bir yıl içinde tüm Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz.” dedi.