Ekonomi

ABD'li JP Morgan'dan Dolar Hakkında Şok Açıklama: Rezerv Para Statüsü Yakında Bitecek

ABD Merkezli JP Morgan tarafından doların küresel rezerv para statüsünün yakında biteceği açıklandı.

Bankanın döviz, emtia ve faiz stratejisti Craig Cohen, privatebank.jpmorgan.com sitesi üzerinde yayımlanan “Dolar Aşırıya Kaçan Ayrıcalığın Sonuna Mı Geliyor” başlığı altında yazılan yazıya göre doların yaklaşık 100 yıldır küresel rezerv para olduğu iddia edildi ve bunun sadece ABD’de değil dünyanın her yerinde pek çok yatırımcının portföylerinde dolar ağırlığı oluşturduğunu ifade etti.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kuruluşu ile elde ettiğini ileri süren Cohen’den flaş açıklamalar geldi…

Cohen yaptığı açıklamasında doların küresel hakimiyetini kaybettiğini iddia etti ve açıklamasında;

“2015-2030 döneminde oluşacağı tahmin edilen 30 trilyon dolarlık orta sınıf tüketimi büyümesinin sadece 1 trilyon dolarının Batı ülkelerinden gelmesi bekleniyor…

Gelecek on yıllarda dünya ekonomisinin ABD merkezli ve dolar hakimiyetinde olan bir sistemden Asya’nın daha fazla güç sahibi olduğu yeni bir sisteme geçeceğini düşünüyoruz.

Para alanında bu, muhtemelen doların diğer para birimleri ve altın gibi emtialardan oluşan bir döviz sepetine karşı değer kaybedeceği anlamına geliyor.” dedi.

Cohen ayrıca Merkez Bankalarının rezervleri hakkında paylaşımlarda bulundu ve dolar miktarının yüzde 64’lerden yüzde 55’lere gerilediğini ifade ederek;

“2018 yılında altın, merkez bankalarından 1971’den bu yana en yüksek talebi gördü. Arka arkaya dört çeyrek dönem yaşanan altın alımları ise kayıtlarda yer alan en yüksek rekor seviyeye ulaştı.

Bizce bu mantıklı: Kendisini destekleyen insanlar arasında sürdürdüğü binlerce yıllık güven ile altın istikrarlı bir değer kaynağı.” dedi.