Gündem

Ankara tarihi gar binası ve Atatürk Orman Çiftliği’nin bir bölümünün Vakıf Üniversitesine devredilmesi protestoları sürüyor

Yıllarca çalıştıkları emek verdikleri tarihi bir miras olan Ankara tren garının Vakıf Üniversitesine tahsis edilmesini demiryolunun eski çalışanları da ses yükseltti. Sendikalar eylem için toplandı.

ESKİ GAR ÇALIŞANLARI BİNANIN DEVRİNİ PROTESTO ETTİ

Ankara garında ki Ata yadigarı Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda ilk karargahı, direksiyon binasının da içinde olduğu tarihi binaların tahsisi gündemden düşmüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu üniversiteye ilişkin Bakandan ses gelmedi ama Çevre Bakanlığı yazılı bir açıklamayla yanıt vermişti. Verilen yanıtta ‘’6 adet taşınmaz için vergi muafiyeti tanınan Vakıflar statüsünde bulunan Teba lehine mülkiyetin hazinede kalması koşulu ile 30 yıl süreli irtifak hakkı ön izni verilmiştir’’ denildi.

Mülkiyet kiralarının ‘’10 yılı geçmemesi’’ yasa gereği olmasına rağmen, devlet mülkiyetinin 30 yıllığına verilmesine karşı çıkan sendika ve demiryolları eski çalışanları ‘’tarihi binanın rayiş bedeli olur mu? ‘’ diyerek tepkilerini gösterdiler

CHP, sendikalar ve eski çalışanlar kiralama süresinin de yasaya aykırı olduğunu söylediler. Bakanlık, ‘’2 yıl önce tahsis ettik’’ açıklamasına da yine CHP ses yükseltti. CHP’li Emir yaptığı açıklamada ‘’plan değişiklikleri 2018 yılında oldu ama bunlar 2 yılın önce kiralık diyorlar. Daha burası demiryollarının mülkiyetinde iken kiralandı’’ dedi.

Demiryolu, müze, misafirhane gibi alanlar tadilatta. Eski çalışanlar ve sendikalar Atatürk Orman Çiftliği’nden tahsis edilen 555 bin metrekarelik alan için mücadelemiz sürecek dedi.