Gündem

Erken Emeklilik Koşulları Neler ?

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalara göre doktor ve hemşireler için mesai saatleri dışında nöbet süresi için yıpranma payından faydalanıyorlar. Yıpranma payından faydalanan sağlık çalışanları bir ay içerisinde ortalama 7 gün mesai saatleri dışarısında  8 saat çalışmış olan bir sağlık çalışanı 2.5 yıl erken emeklilik hakkı elde etmek için 82 yıl süre ile çalışma hayatına devam etmesi gerekiyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu geçtğimiz hafta sonu Van da 14 Mart Tıp Bayramından sağlık çalışanları için müjde vermişti. Sağlık çalışanlarının haklarını iyileştirme ile ilgili düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu sağlık çalışanlarının tutmuş oldukları nöbet saati dikkate alınarak 15 gün ile 90 gün arasında fiili hizmet zammından fayda sağlayacaklar. Bu durumda sağlık çalışanları 3 yıla kadar bir süre ile erken emeklilik hakkı elde edebilecekler.

Uzun zamandır güzel bir haber bekleyen sağlık çalışanları  Başbakan tarafından yapılmış olan açıklama sevindiler fakat Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmüş olan hazırlıkların hayal kırıklığı yaşatma olasılığı var. Bakanlığın yürütmüş olduğu bu hazırlık süreci için önce fiili hizmet zammı için sisteminin nasıl işlediği hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyor. 

5510 sayılı sosyal güvenlik yasası dikkate alındığında fiili hizmet zammı uygulaması ile ilgili risk grubuna göre çalışan kişi her 360 gün için prim ödeme süresine bağlı olarak 60 ile 180 gün arasında ek yapılmış sayılıyor. Mesela 60 gün yıpranma hakkı olan kişi normal süre 360 gün çalışmış ise 420 gün sayılmaktadır. 180 gün yıpranma hakkı olan çalışanlar ise 540 gün çalışmış sayılmaktadır. Bu durum içerisinde kazanılmış olan fiili hizmet zammı süreleri için yeraltı maden işçileri harici 5 yıldan uzun süre kabul edilmiyor.

 Kamupersoneli.net