Gündem

CHP'den Kanun Teklifi: 4 Eylül Ulusal Bayram İlan Edilsin

CHP Sivas Milletvekili Karasu bir kanun teklifi vererek Sivas Kongresi’nin düzenlendiği 4 Eylül tarihinin ‘ulusal bayram’ ilan edilmesini talep etti.

Karasu verdiği kanun teklifinde Sivas Kongresi’nin 4 Eylül 1919’da, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Anadolu’da başlatmış oldukları mücadeleye ev sahipliği yaptığını ifade etti.

ULAŞ KARASU’NUN AÇIKLAMALARI

Konu ile ilgili olarak Ulaş Karasu verdiği kanun teklifine ilişkin bir açıklama yaptı. Karasu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasına vesile olmuştur. Yine kongre tarafından Batı Cephesi komutanı atanması ise kongrenin hükümete ait olan yürütme yetkisini kullandığını böylelikle kurucu meclis tanımıyla hareket ettiğinin göstergesidir.

Sivas, Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarına 108 gün ev sahipliği yapması nedeniyle adeta milli mücadelenin ilk döneminde başkentlik yapmıştır. Bu nedenle 4 Eylül günün sadece Sivas’ta değil tüm yurtta Ulusal Mücadele Günü olarak kutlanması, Sivas Kongresi’nin öneminin hak ettiği noktaya gelmesi öngörülmektedir.”