
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak atandı. Belediye başkanlarının haklarında herhangi bir hüküm yokken görevden alınmasına sadece HDP değil, farklı siyasi çevreler de tepki gösterdi. Kayyum atamaları sonrası bu illerde protestolar başladı.
İstanbul ve Ankara ‘ya kayyum atanır mı? Atanacak olursa tepkiniz ne olur sorusunu kendisine mikrofon uzatılarak cevaplayan halk ne cevap verdi?
“Herkes birilerinin sokağa çıkmasını bekler. sonra herkes tweet atar, entry girer, “susma, sustukça sıra sana gelecek” , “yargılanacaksınız” paylaşımları yapılır. Sonuç olarak kimse sokağa çıkmaz. ama herkes devrimci, herkes bu düzene karşıdır.kandırmayalım birbirimizi. şurada kaç kişiyiz. biliriz birbirimizi.”
“Bir sonraki seçim için daha sıkı çalışarak. sokak eylemleri Türkiye toplumunda, batıda olduğu gibi sonuç vermiyor. Bu topraklara özgü mücadele yöntemlerini birlikte keşfetmek zorundayız. İstanbul seçimleri bu konuda bir ipucu verdi. Seçimlerin iptalinden sonra daha sıkı ve hırslı çalışarak kazandık, sokak eylemleriyle değil. Bunu birçok eyleme katılmış birisi olarak söylüyorum.”
“Tek anlamadığım kayyum atanan başkanlar nasıl seçilebilir olarak sunuldu halka.Şimdi halk sözünü söyledikten sonra bu durumun yaşanıyor olması protestodan başka sonuç beklenemezdi herhalde. Ankara ve İstanbul için böyle bir yaşanmaz zira bu konu hükümeti çok zor duruma sokar.Böyle bir durumun sadece aba altından soba göstermek olduğu açık”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Türkiye’de yanlış kullanıyor dediği Kayyum nedir? Kayyum ataması nedir? Hangi durumlarda kayyum ataması yapılır?
Kayyum kelimesinin sözlük anlamı: “Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse” demektir. Kayyum kelimesinin Arapça anlamı; gökleri, yeri ve herşeyi tutan. herşeyin varlık sahibi olabilmesi için gerekeni veren. Allah’ın isimlerinden. Kayyum bir diğer anlamı ise “cami hademesi”dir.
Kayyum hukuki anlamda; “belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse” anlamına gelir.
Kayyum’un hukuki anlamda uygulaması ise şöyle: Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisidir. Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.
Kayyum genellikle; Usülsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticidir.