Ekonomi

Suriyeli Çalıştırmak İçin Başvurular Başladı

Türkiye’deki Suriyeli sayısı 3 milyona yaklaştı.Kayıtlı rakamlar bunları söylüyor kayıtlı Suriyeli sayısı 2.8 milyon olarak açıklanmıştı. Geçici koruma sağlanan yabancı statüsüne giren Suriyeli sığınmacıları istihdam etmek için firmaların çalışma izni başvurusu yapmaları gerekiyor.

Söz konusu işçileri bünyesine katmak isteyen işverenlerin çalışma izinleri talebi için sistem açıldı başladı. Geçici koruma sağlanan yabancı statüsündeki işçileri çalıştırmak isteyen işverenlerin E-Devlet’e girmeleri gerekiyor E-Devlet Kapısına (www.turkiye.gov.tr) adresinden online başvuru yapabilirsiniz. Bu bilgilendirme Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Yabancı Daire Başkanlığı tarafından duyuruldu. 

Avrupa’da ve Türkiye’de hala kaçak olarak çalıştırılan bir çok Suriyeli ve başka uyruklu gçömen bulunuyor, kaçak işçi çalıştırmaların önüne geçilmesi için yapılan çalışmalar tamamlandı. 2016 yılının başında (Ocak) yapılan Suriyeli Göçmenler düzenlemesiyle birlikte suriyelilerin belirli koşullar altında iş gücü piyasasına dahil edilmesi planlandı. 5 seneden bu zamana kadar ülkelerinde bulunan savaştan kaçarak ülkemize gelen Suriyelilere bu güne kadar 8 bine yakın çalışma izni verildiği , geriye kalan Suriyeli sığınmacıların çoğunun Türkiye’de izinsiz, kaçak olarak çalıştırıldığı biliniyordu.

Geçici koruma sağlanan yabancı statüsündeki Suriyelileri istihdam edecek firmaların, çalışma izni başvuruları alınmaya başlandı. Bu kapsamda yabancı çalıştırmak isteyen işverenler tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr ) online başvuru yapılması gerektiği Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Yabancı Daire Başkanlığı’ndan duyuruldu.

Sadece e-Devlet kapısından yapılabilen başvurularda aranılan şartlar ise , yabancının geçici koruma kapsamında olduğunu belirtecek geçici koruma kimlik belgesi ya da yabancı kimlik numarasının olması, Çalışma izni başvurusunu yapmış olması ve üzerinden en az 6 aylık sürenin dolmuş olması, Geçici koruma kaydına göre sığınmacıya kalma hakkı sağlanan şehirde sığınmacı tarafından çalışma başvurusu yapılmış olması, ön izin alma zorunluluğu olan mesleeklerde çalıştırılacak olan sığınmacının alakalı Bakanlıklardan ön izin belgesini temin etmiş olması, Geçici koruma sağlanan yabancı uyruklu kişinin daha önce başka bir işverenin yanında çalışmak için herhangi bir başvurusunun bulunmaması gerekiyor. Diğer şartları ve detayları e-Devlt (www.turkiye.gov.tr)’den öğrenebilirsiniz.

 Kamupersoneli.net