Gündem

TSK- ABD ortak Suriye devriyesinde ABD konvoyunda PYD/YPG militanları ne arıyor?

TSK-ABD Ortak Suriye Devriyesi Türkiye tarihinde bir ilk olarak 8 Eylül’de sabah 09:30 sıralarında yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yapılan devriye ile ilgili yaptığı ilk açıklamasında ABD’ye sert sözlerle eleştirerek uyardı.Erdoğan, “Anlaşılan o ki müttefikimiz, bizim için değil terör örgütü için güvenli bir bölge oluşturmanın peşinde. Eylül bitmeden kurulmazsa kendi yolumuza gideriz” ifadelerini kullandı.

Bugün konuyu köşesine taşıyan ve oldukça dikkat çekici sorular üreten Hürriyet Yazarı Fatih Çekirge, Fransız Haber Ajansı AFP tarafından Suriye Devriyesi ile ilgili servis edilen iki fotoğrafa dikkat çekti. 

TSK- ABD ortak Suriye devriyesinde ABD konvoyunda PYD/YPG militanları ne arıyor?

Çekirge, “Bu Amerikan zırhlı konvoyu Suriye ile Türkiye arasındaki güvenli bölgede Türk askeriyle birlikte yapacağı ortak devriye için yola çıkmış. Gideceği yer Tel Abyad kenti. Zaten AFP de haberi böyle geçiyor. Ama dikkatle bakarsanız, ABD konvoyunun arkasında beyaz sivil araçlar görülüyor. Ve en gerilerde bir beyaz araç daha…AFP foto muhabiri en uzaktaki beyaz araca teleobjektifini yöneltince şu fotoğraf karesi çıkıyor. İşte yazının başlığında sorduğum sorunun fotoğrafı da budur.

ABD devriye konvoyunda PYD/YPG militanları ne arıyor?”

Çekirge yazısının sonunda da düşündürücü sorularına yenilerini ekliyor:

“Şimdi ben iyi niyetle soruyorum:

1) AFP’nin geçtiği bu fotoğraflara göre Türk askeriyle ortak devriye görevine gelen ABD askeri konvoyuna SDG bayrağı altında PKK/PYD militanları eşlik etti mi?

2) Türkiye için hayati derecede önemli olan güvenli bölgede Pentagon’un PYD ile temasları sürüyor mu?

3) Türkiye ile ABD’nin geliştirdiği “güvenli bölge devriyesi” için bu sorular artarsa, iki ülke arasında “güven” kalır mı? “Güvenli bölge” planı, “güvensiz ilişkilerle” ne kadar yürüyebilir?”

Fatih Çekirge yazısını şu sözlerle noktalıyor:

“Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ortaklık köklüdür.Ancak soru şudur: “ABD Türkiye’yi hâlâ yardım ve hibe yapabileceği bir kanat ülke olarak mı görüyor? Yoksa kendi ayakları üzerinde yükselen bir ortak olarak mı düşünüyor?” Yani… Pentagon hâlâ “Biz stratejiyi yaparız, onlar ortak olur” zihniyetinde midir? İşte bu “sınır devriyesi ve güvenli bölge” uygulaması bu sorunun sahadaki testi olacaktır. Ve umarım…“Sınır ötesinde” başlayıp “sinir uçlarımızda” devam edecek bir oyunla karşı karşıya kalmayız…”

Yazının tamamına ulaşmak için: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/fatih-cekirge/peki-bu-fotograf-ne-41325182

Bir Yorum

  1. Bana göre ..masada bu adamlar bizi alt ediyor ve etmeye devam ediyorlar çünkü bu adamlar bizim ne söyliyecegimizi önceden biliyorlar yani derslerini çok iyi çalışarak masaya oturuyorlar.bizimkiler masaya derslerini iyi çalışmadan oturdukları için dikkat edin masadan kalkıyorlar ve basın açıklaması yapılıyor inanın belki toplantının üzerinden 3 saat geçmeden bizimkiler beyanat vermeye başlıyorlar o zaman kardeşim masaya niye oturdun oturdun bari süs dövizdeki dalgalanmayi ateşleme en kötüsü bizimkiler
    Çıkıp bir gün yahu biz conilerle tür atacaktık ama malesef ayikamadık meğerse YPG ile tür atıyormuşuz selamlar otadakilere tavsiyem uçuk düşünün

  2. Türkiyeye ABD büyük oyun oynuyor bizde göz gumuyoz ne güzel abd yle ortak devriye en büyük düşmanınla nasıl ortak olursun

  3. Tc devletinin dış siyasetinin sıfır dan ibaret olduğundan onlaralarda olmaması gerekenler her zaman var olacaktir..
    Ankara siyaset yaptığını sanmasin Ankara'nın ırak isgalindeki yanlış tutumu ve Suriye deki yanlış tutumu her zaman TC düşmanlarının yararina olmuştur böyle olmayada devam edecektir