Gündem

Kadın Çalışana 2.160 Prim Günü Ekleniyor

Kadın çalışanlar erkek çalışanlara göre daha erken emeklilik hakkına sahip. Sosyal Sigortalar Kurumu koşullarına göre emekli olacak çalışanlar için , işe başlama tarihi dikkate alınarak emeklilik hesaplaması yapılmaktadır. Kısacası SSK sigortalılığın önemi bir kişi için işe giriş tarihi olarak belirlenmektedir. Kadın çalışanlar ise doğum borçlanması ve engelli çocuğu olan anneler erken emeklilik hakkından faydalanabiliyorlar.

SSK ‘ sı olan çalışan sigortalı kadınlar için doğum tarihinden sonra çalışmadığı iki yıla kadar süre ile toplam üç doğumuna kadar borçlanma hakkına sahiptir. Bu durum sebebi ile doğum sonrası iki yıllık süre için hizmet akdine göre bir işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması koşulu getirilmiştir.

Bir doğum için 720 gün prim , iki doğum için 1.440 gün prim hakkı ve üçüncü doğum için borçlanma yapılması durumunda ise 2.160 prim günü kazanılmış hak olacaktır. Sosyal Güvenlik Kurulu sigortalı olduğu tarihten önceki doğumları için borçlanma hizmetinden faydalanamayacağı bildirilmiştir. Bu durum dikkate alındığında Sosyal Sigortalar Kurulu kayıtlı olunulan tatrihten önce gerçekleşmiş doğumlar için borçlanma yapılma hakkı hukuken olmamaktadır.

Doğum borçlanma hakkı yapılırken çalışan kadın işçinin asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında istediği tutar üzerinden borçlanma hakkı mevcut olmaktadır. Borçlanma hakkı sigortalı tarafından belirlenen günlük kazanç tutarının % 32 oranında , borçlanma yapılan gün sayısı ile çarpılması koşulu ile hesaplama işlemi yapılır.

 Kamupersoneli.net