Ekonomi

Eylül Ayı Evde Bakım Parası Yatan ve Yatmayan İller – Evde Bakım Maaşı ne kadar?

KamuAjans.Com – Evde hastası ve ağır engelli raporu olan herkes evde bakım parası almak için başvurabilir. Gerekli şartları yerine getirenlere aylık 1027 lira maaş bağlanıyor. Başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyen, tek başına ihtiyaçlarını (beslenme, giyinme, tuvalet, merdiven inip çıkabilme gibi) gideremeyenlere bakanlar, bakım maaşı alabilmektedir. 2019 Eylül evde bakım maaşı yatan İller; Evde bakım parasını alabilmeniz için belirlenen kritileri sağlıyor olmanız gerekmektedir.

Bunun için belirlenen üç kriteri yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu hususlardan ilki, tam teşekküllü bir hastaneden alınmış olması gereken ağır engelli olduğunu belirten bir sağlık kurulu yazısı. Bu yazıda engel oranının yüzde elli üzerinde olduğu ve ağır engelli kısmında da evet olarak belirtilmesi gerekmektedir.

7166 sayılı kanun ile; evde bakım parası alıpta 2018 yılında Bayramda verilen 1000 er TL ikramiyeler yüzünden hane halkı kişi başı gelir hesabında dikkate alınıp bakım parası kesilenler için yanlıştan dönüldü ve bu paraların hesaba dahil edilmeyeceği vurgulandı. Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme, içme, tuvalet ve temizlik vb. ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, özürlülere verilecek özürlü sağlık kurulu raporlarında “Ağır Özürlü (Evet,Hayır)” kısmında “Evet” işaretlenmiş her özürlü başvuru hakkına sahiptir.

Bakım ihtiyacı olan engellilerin evde bakım ücreti/evde bakıma destek yardımından faydalanması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

2019 Yılı Eylül Ayı Evde Bakım Maaşı Yatan İller 

1-Çanakkale 2- Antalya 3- Tokat 4- Edirne 5- Hatay 6- Kırıkkale 7- Kırklareli 8- Adıyaman 9- Sakarya 10- Diyarbakır 11- Afyonkarahisar 12- Karabük 13- Giresun 14- Bolu 15- Osmaniye 16- Aksaray 17- Sivas 18- Zonguldak 19- Ankara 20- Denizli 21- İzmir 22- Kırşehir 23- Konya 24- Mersin 25- Manisa 26- İstanbul 27- Bilecik 28- Trabzon 29- Tekirdağ 30- Ordu

Bilindiği gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından evde bakıma muhtaç yaşlı, engelli ve hasta kişilerin yakınlarına evde bakım parası ödenmesine ilişkin bir proje hayat geçirildi. Bu proje ile evde bakıma muhtaç kişilerin yakınları ekonomik açıdan rahatlıyor ve yakınlarına daha iyi bir ortam bakım sağlıyorlar. Birçok ilde yatırıldığı görülen evde bakım maaşını yatıran illerin listesini araştırdık. Engelli ailelerinde son zamanlarda en çok konuşulan konulardan birisi de özürlülere verilen özürlü sağlık kurulu raporlarındaki ‘Evet’ ve ‘Hayır’ kısımlarına girilen sonuçlar oldu. Özürlülük oranı çok yüksek olduğu halde Evet yazılmadığı halde daha düşük oranda özürlüğü bulunan bazı raporlara ise Evet yazılması kafalarda soru işareti bırakıyor.

Eylül Ayı Evde Bakım Parası Yatan ve Yatmayan İller - Evde Bakım Maaşı ne kadar?

Evde bakım maaşına müracaat edenler ve özürlü maaşına müracaat edenlerle ilgili bazı konulara açıklık getirdik. 2022 sayılı yasadan 3 ayda bir alınan engelli maaşları için kişi başına 2018 yılı gelir oranı 483.64 TL olarak belirlenmiştir.  Ağır engelliler için alınan evde bakım maaşında ise kişi başı 2018 yılı gelir oranı 967.27 TL’dir. 2018 yılında 2022 sayılı yasada engelli zamlı maaşları şöyle oldu; raporu yüzde 40-69 arası olanlar bin 247 TL alacak. Raporu yüzde 70’den yukarı olanlar bin 845 TL alacak. 2018 yılı evde bakım zamlı maaşları 2018 Ocak-Temmuz arası bin 68 TL, 2018 Ağustos-Aralık arası bin 105 TL. 

Engelli vatandaşların yaşamını biraz olsun madde açıdan kolaylaştırmak için 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun Ek 7. Maddesi gereğince, bakıma muhtaç derecede özürlü vatandaşlara Evde Bakım Maaşı verilmektedir. Evde bakım parası için ağır özürlü sağlık kurulu raporu alınması gerekmektedir. Engelli bir kişinin evde bakım parası karşılığı evde bakım hizmetini alabilmesi için üç şart gereklidir. Bunlardan birincisi; özürlünün ailesindeki kişi başına düşen gelir miktarı asgari ücretin 2/3’ünden az olmalıdır. Bakıma muhtaç yakını olanların hem maaşa müracaattan önce hem de maaş bağlandıktan sonra maaş uygulaması hakkında bilgi sahibi olması zorunludur.

Evde bakım maaşı alanların yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle ya da kişilerin “bir şey olmaz’’ düşüncesinde olmalarından dolayı bakım verenlerin maaşları kesilmektedir ve bu kişiler geriye dönük borç ödemek zorunda kalmaktadır. Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmaktadır. Bu hizmet evde bakıma destek yardımı olarak sosyal yardım niteliğinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü görev alanına verildiğinden (Temmuz 2015) SYGM tarafından yeni Yönetmelik hazırlanmış olup henüz yürürlüğe girmemiştir.

Eylül Ayı Evde Bakım Parası Yatan ve Yatmayan İller - Evde Bakım Maaşı ne kadar?

Evde Bakım hizmeti ücreti ya da aylığı tamamen “Ağır Özürlü” sınıfına giren özürlü vatandaşlara bakmayı kabul etmiş akrabası veya vasisi olan bakıcıya verilen bir aylıktır. Evde Bakım Maaşı için İl Sosyal Hizmetler Müdürlükleri veya Toplum Merkezlerine başvurulabilir. 
 

Bir Yorum