Ekonomi

Erken emekli olmanın yolu ve 3600 ek gösterge bekleyen memurların durumu

Erken emekli olmak bir çok kişinin hayali. Özellikle de 10 yıl çalışıp 3600 gününü dolduran bir çok kişi emekli olmanın yollarını aramakta. Kıdem tazminatını almak için işten çıkarılmak gerekiyor. Ancak bunun istisnası da var. 3600 gününü dolduran, istifa etse de tazminat alabilir. Bir de emeklilik yaşı gelen ancak dilekçesini vermeyen 250 bin kişi var. Bu memurlar emekli olduklarında daha yüksek maaş alabilmek ve 3600 ek göstergeden faydalanabilmek için yasanın bir an önce yürürlüğe girmesini bekliyor.

Sosyal güvenlik mevzuatımızda eski adıyla SSK’lı yeni adıyla 4A’lı çalışanlar için önemli bir sayı var. O da; 3600. Yani 10 yıllık bir süreyi ifade ediyor. 10 yıl yani 3600 gün çalışanlar için hem tazminat hem de emeklilik hakkı bulunuyor. Bu süre boyunca prim ödemiş olanlar isterlerse istifa edip tazminatlarını alabiliyor, isterlerse yaş şartıyla birlikte kısmi emeklilik hakkını da kullanabiliyor.

Ancak bu 2 avantajdan da yararlanmak için öncelikle 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamak gerekiyor. İsterseniz şimdi bu haklardan yararlanmak için neler yapmak lazım ona bakalım.

SGK’DAN YAZI ALMAK LAZIM

Eğer 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başladıysanız son işyerinde 1 yılı doldurduktan sonra kendi isteğinizle ayrılsanız da tazminat hakkınız bulunuyor. Tabii 15 yıllık sigortalılık süresini (Bu zaman çoktan doldu) ve 10 yıllık primi yani 3600 günü de doldurmuş olmanız lazım.

Bu çalışanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) 15 yıl ve 3600 günü doldurduklarına dair yazı aldıklarında işyerlerine müracaat ederek tazminatlarını alıp ayrılabiliyorlar. Bu sebeple ayrılacak olanlar istifa dilekçelerine gerekçeyi de 15 yıl 3600 gün doldurdukları olarak belirtmeliler. Normal istifa dilekçesi yazarsanız tazminat alamayabilirsiniz. Dilekçenin ekine de SGK’dan alınan yazıyı mutlaka koymanız gerekiyor. Burada tavsiyemiz bu tür dilekçelerin iş yerine noter vasıtasıyla gönderilmesi.

Böylece ileride ortaya çıkacak sorunlarda resmi belgeniz elinizde olacaktır.

ÖDENMEZ İSE ARABULUCUYA

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yazı alıp işyerinize teslim ettikten sonra artık tazminatınızı alıp ayrılabilirsiniz.

Tabi tazminat alabilmek için o işyerinde 1 yılı doldurmanız şartı da var unutmayın. Buna rağmen işyeriniz size tazminat ödemez ise, burada noterden dilekçe göndermeniz çok önem kazanıyor. Bu belge ile arabulucuya müracaat ederek tazminatınızı alabilirsiniz.

Ayrıca ALO 170’e durumu bildirerek dava açmadan müfettiş teftişiyle de sorununuzu çözebilirsiniz.

SONRA SİGORTALI OLANLAR

9 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanlarında tazminat alma ve kısmi emekli olma hakları bulunuyor. Ancak bu tarihten sonra şartlar değişiyor.

Sura şartı 15 yıldan 25’e çıkarken prim gün şartı da 3600 günden 4500 güne çıkıyor.

Yani 9 Eylül 1999 sonrası işe giren bir sigortalı 25 yıl ve 4500 günü doldurduğunda tazminatını alabilir ve yaş şartı da yerine gelmişse emekli olabilir.

ÇALIŞMAK MÜMKÜN MÜ?

15 yıl 3600 günle tazminat alıp ayrılanlar emeklilik için yaş bekleme maksadını ortaya koymaktalar. Dolayısıyla çalışamayacakları yönünde yorumları yapılıyordu. Ancak mahkeme kararları gösterdiği tekrar çalışmanın önünde bir engel bulunmuyor. Ancak tazminatınızı alıp ayrıldıktan sonraki gün işe başlamışsanız burada kötü niyet bulunabilir.

Ancak makul bir süre geçtikten sonra başka bir işe girip çalışabilirsiniz.

İKİNCİ KEZ ALINIR MI?

SGK’dan yazı alıp tazminatını alarak ayrıldıktan sonra yeni bir işe girenler için ikinci bir hak daha doğuyor. Yeni girdiğiniz işyerinde de bir yılı doldurmuşsanız ikinci kez SGK’dan yazı alarak yine tazminatınızı talep edebiliyorsunuz.

Ancak bunu sadece iki kez yapabiliyorsunuz.

10 YIL EMEKLİ EDİYOR

Sihirli rakam 3600’ün ikinci avantajı ise emeklilik hesaplamalarında oluyor. Normal şartlarda 5 bin ve üzerinde prim ödenmesi gerekirken, 10 yıl yani 3600 gün de sizin emekli olmanız için yeterli oluyor.

En erken emeklilik için kadınlar 08.09.1981 tarihinden önce işe girmiş ise, 3600 prim gününü tamamlayarak 50 yaşını doldurduktan sonra başka şarta bakılmaksızın emekli oluyor. Erkekler ise 08.09.1976 tarihinden önce ilk defa sigortalı olmuşlarsa yine 3600 günü tamamladıktan sonra 55 yaşında başka şarta bakılmaksızın emekli olabiliyor.

Bu tarihlerden sonra 9 Eylül 1999’a kadar işe girenler için ise bu kez yaş ve kademe devreye giriyor. İlk defa işe girdiğiniz tarih ve 3 bin 600’ü tamamladığınız tarihe göre kadınlarda yaş 58’e, erkeklerde ise 60’a kadar yükselebiliyor.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR? 

Emeklilik yaşı gelen 250 bin kişi emeklilik dilekçesini vermedi. Memurlar emekli olduklarında daha yüksek maaş alabilmek ve 3600 ek göstergeden faydalanabilmek için yasanın bir an önce yürürlüğe girmesini bekliyor.

ÖNCELİKLİ KONULAR ARASINDA YER ALIYOR

Kamu personelinin 3600 ek gösterge beklentisiyle ilgili taslak çalışmaların yakında dönemde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. AK Parti olarak vatandaşların ihtiyaçlarını ve beklentilerini bildiklerini aktaran AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu ise 3600 ek gösterge çalışmalarının da en kısa sürede yasal olarak hayata geçeceğini dile getirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçim öncesinde 3600 ek göstergenin, Meclis çalışmalarına başladıktan sonra ilk gündeme gelecek konulardan olacağını açıklamıştı.

.Meclis takvimine göre, gelecek ay gündeme gelmesi öngörülen yeni düzenlemeye ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile ilgili bakanlıkların çalışmaları sürüyor..

İKRAMİYELER EN AZ 25 BİN LİRA ARTACAK

Ek gösterge yürürlüğe girdiği andan itibaren, mevcut emeklilerin aylıklarına yansıyacak. Emekli ikramiyeleri emekli olunan tarihteki ek gösterge üzerinden ödendiği için geriye doğru ek ödeme söz konusu olmayacak. Düzenleme emeklilik durumunda alınacak maaş ve ikramiyede yüzde 20’nin üzerinde artış olacak. Ek göstergenin 2200’den 3600’e çıkmasıyla birlikte 25 yıl hizmeti bulunan öğretmen, din görevlisi, hemşire, polis ve idarecilerin ikramiyeleri en az 25 bin lira artacak. Yapılacak düzenlemeden emeklilerin dul ve yetimleri de yararlanacak.

MALİYET NE OLACAK?

3600 ek gösterge çalışmaları Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe hassasiyetleri açısından da önem taşıyor. Yasa çıktıktan sonra bir yandan yüksek tutarlı emekli ikramiyesi ve emekli maaşı ödemesi gündeme gelecek, bir yandan da aynı anda emekli olanlardan dolayı öğretmen, polis ve hemşire açığı ortaya çıkacağı için yeni personel ihtiyacı doğacak.

3600 EK GÖSTERGE NEDEN ÖNEMLİ?

3600 ek gösterge memurların çalışırken aldıkları maaşları artırıyor. Ancak, ek göstergenin esas faydası emekli ikramiyesi ve emekli aylığında görülüyor.

Ek göstergenin 3600’e çıkmasıyla, 25 yıl hizmeti bulunan kapsamdaki memurların emekli aylığı 642 TL ile 727 TL arasında artacak. Emekli aylığındaki artıştan, daha önce emekli olanlar ve bundan sonra emekli olacak kişiler yararlanacak.

3600 ek gösterge emekli ikramiyesinde ise 25 yıl hizmeti bulunan memurlar için 20 bin 600 lira ile 28 bin 800 lira arasında artış anlamına geliyor. İkramiye tutarı, her hizmet yılı için 824 lira ile bin 152 lira arasında artıyor. Dolayısıyla hizmet süresi arttıkça ikramiye farkı da artıyor.

Emekli ikramiyesi, emekli olunan tarihteki ek gösterge üzerinden ödeniyor, geriye dönük ödeme yapılmıyor. Bu nedenle, 3600 ek gösterge kapsamında olup da emekliliği hak etmiş kişiler, daha yüksek ikramiye alabilmek için yasa çıkmadan emeklilik dilekçesi vermek istemiyor.

Bir Yorum

  1. 136gun prim var 20023 de calisip primi sigortayi yukseltsem para yatirsam emekli olabilirmiyim

  2. 20023 calisip sigortam ne olursa olsun para yatirip emekli olabilirmiyim 30 yas