Politika

Kılıçdaroğlu'dan Selvi'ye yanıt: "Cumhurbaşkanlığı için kimseye söz vermedim"

 Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, ‘Cumhurbaşkanı adayı Gül mü, İmamoğlu mu olacak?’ başlıklı dünkü yazısında Abdullah Gül’ün ‘cumhurbaşkanı adayı’ olma ihtimalinden ötürü Ali Babacan’la kuracakları partinin genel başkanı olmadığını söyledi. Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığı konusunda CHP ile anlaştığının konuşulduğunu  savundu.

Selvi ayrıca, kulislerde Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığı konusunda CHP’yle anlaştığının konuşulduğunu iddia etti. 

“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Abdullah Gül’ün, ‘ortak cumhurbaşkanı adayı’ olması yönünde kendilerine söz verdiğini ifade ediyorlar” diyen Selvi’nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“Abdullah Gül, Ali Babacan’ın genel başkanlığında bir parti kurduruyor. Aralık ayında partinin tabelasının asılması bekleniyor. Ali Babacan, ekonomideki başarısı ve siyasette temiz kalması nedeniyle toplumda karşılığı olan bir isim. Gül, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde millet ittifakının ortak adayı olarak çıkabilmek için bir partinin genel başkanı olmak istemiyor. Ancak partinin liderinin Abdullah Gül olduğu biliniyor. Gül-Babacan partisinin kuruluş çalışmaları yürütülürken, temas edilen isimlere, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Abdullah Gül’ün, ortak cumhurbaşkanı adayı olması konusunda CHP ile anlaştıkları yönünde güvence verildiği söyleniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Abdullah Gül’ün, “ortak cumhurbaşkanı adayı” olması yönünde kendilerine söz verdiğini ifade ediyorlar. “CHP ile anlaştık, 2023’te Abdullah Gül cumhurbaşkanı adayı” diyorlar. Tabii bu konuda açıklama yapması gereken kişi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. CHP Lideri, şimdiden Abdullah Gül’e ortak adaylık konusunda bir söz verdi mi? Gül ile Kılıçdaroğlu arasında böyle bir anlaşma var mı? Kılıçdaroğlu’nun zaman zaman Abdullah Gül’le görüştüğü biliniyor. Ayrıca 24 Haziran seçimlerinde Gül’ün, “çatı adayı” olması konusunda yoğun bir çaba sarf etmişti. Meral Akşener’in adaylıkta diretmesi üzerine Gül’ün ortak adaylığı suya düşmüş, Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’yi aday göstermek durumunda kalmıştı. Abdullah Gül de, geniş bir mutabakat olması halinde aday olabileceğini, ancak bu mutabakat söz konusu olmadığı için de adaylığıyla ilgili bir sürecin söz konusu olmadığını söylemişti. Ancak o hesabın orada kapanmadığı anlaşıyor. Gül’ün o zaman Meral Akşener gibi diretebilecek bir partisi yoktu. SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu onun adına görüşmeleri yürütmüştü. Abdullah Gül, 2023’e giderken o eksikliği gidermek ve elini güçlendirmek için parti kurduruyor.

İşte iddiaların tümünü CHP Lideri Kılıçdaroğlu bizzat Abdülkadir Selvi’yi arayarak ‘Cumhurbaşkanlığı için kimseye söz vermediğini’ söyledi.

Yazar, söz konusu iddiasını bugünkü yazısında yeniden gündeme getirdi..

Selvi’nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aradı. Kendisiyle yararlı bir görüşme yaptım. CHP Lideri, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda bundan sonraki tartışmalara da ışık tutacak açıklamalar yaptı. Kılıçdaroğlu’na Cumhurbaşkanı adaylığı için Abdullah Gül’e bir söz verip vermediğini sordum. ‘Bu iddialar elbette doğru değil. Ki böyle bir şey mümkün de değil’ karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı adaylığı için ne Abdullah Gül’e ne de başka bir isme söz vermediğini, kimseyle bir anlaşmasının söz konusu olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu bunları söylerken oldukça netti. Bir şeyler gizliyor havasında değildi. Açık ve samimi olarak konuştu.

‘ELBETTE DOĞRU DEĞİL’

‘Sayın Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adaylığı için Sayın Abdullah Gül’e söz verdiğiniz söyleniyor’ dedim. Kılıçdaroğlu hiç duraksamadan konuştu. ‘Bu iddialar elbette doğru değil. Ki böyle bir şey mümkün de değil. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde dahi değiliz. Yani ortada ne seçim süreci var ne de bu konuyla ilgili bir çalışma. Ama zaman zaman insanlar gazetelerde, televizyonlarda aday olacaklarını açıklıyorlar. Siz nasıl izliyorsanız biz de öyle izliyoruz. Öte yandan bu konuda karar vermek tek başına benim yetkimde de değil. Malum, bizim kurumsal kimliğimiz oldukça güçlü. Tek adam partisi değiliz. Dolayısıyla oturur konuşuruz, tartışırız’ dedi.”