Ekonomi

Manisa'da kurulacak Volkswagen Türkiye Fabrikası hakkında EBSO'dan açıklama

Ülkemiz 50 yıllık otomotiv sektöründeki tecrübesi ile nice markalara ev sahipliği yapmış, çok ciddi bir tedarik zinciri oluşturmuş, kayda değer bir yetişmiş işgücüne sahiptir. Şimdi VW yatırımı ile bu kazanımlar taçlanacak, özellikle dijitalleşmenin geldiği noktada önemli bir know-how birikimi sağlayacaktır” diye konuştu.

Alman otomotiv markası Volkswagen’in Manisa’da üretim kararı alması konusuna ilişkin değerlendirmede bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar “2022 yılında faaliyete geçecek firmanın, 5-7 bin arasında istihdam yaratması bekleniyor.

.Küresel ekonomide hakim olan ticaret savaşlarının tüm belirsizliği ile devam ettiğini vurgulayan Başkan Yorgancılar “Ticaret daralıp, ekonomiler küçülürken, özellikle sektör zor günler geçirirken, yeni doğrudan yatırım adeta çölde vaha izlenimi vermektedir. Bu farkındalıkla, Doğu Avrupa ülkelerinin son yıllarda yeni yatırımları çekme konusundaki başarısının ardından bu yatırım ülkemiz ve bölgemiz açısından önemli bir motivasyon olacaktır” dedi.

Yatırım kararının farklı markalar için de Türkiye’ye yatırım adına önemli bir teşvik unsuru olacağını belirten Yorgancılar “ Bu yatırım kararı ülkemiz ihracatının ve katma değerinin artışını tetikleyecektir. Bununla birlikte; “Türkiye yatırım için uygun ortamı sağlıyor”, algısının yabancı yatırımcılar açısından sağlanması adına da kritik bir örnektir. Diğer yandan, İzmir, Manisa ile iç içe geçmiş bir şehir olup, İzmir’deki imkanlar ve yaşam kolaylığı ile Manisa’daki teşvik avantajı son yıllarda Manisa’ya yatırımları da artırmıştır. Çünkü, İzmir Bölge Sanayinin yüzde 35’ini, Nüfusun yüzde 41’ini, İhracatın yüzde 58’ini, İşgücünün yüzde 42’sini, Teşvikli Yatırımların yüzde 25’ini karşılayan bir şehirdir” diye konuştu.

.İzmir’in Türkiye’ye döviz kazandıran, net ihracatçı bir şehir olduğunun da altını çizen Başkan Yorgancılar şunları söyledi: “Manisa’da yapılan bir yatırım, İzmir’in de hareketlenmesini sağlayıcı bir unsurdur. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, yatırımın bölgemize gelmesine katkı koyan herkese teşekkürlerimizi sunuyor, ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyor, gelecek yeni yatırımların müjdecisi olmasını diliyorum”