Gündem

Yeni ceza infaz yasası ayrıntıları belli oldu! Denetimli serbestlik süresi 3 yıl olacak! Kimler ceza indiriminden faydalanabilir?

Cezaevlerinde hükümlü ve tutulu sayısı 300 bine yaklaşmış durumda. Hükümet, yeni yargı reformu adı altında çıkaracağı 1. Yargı paketini meclise sunmaya hazırlanıyor. Meclise ilk sunulacak 1. Yargı paketi 7 başlıktan oluşuyor ve bunlardan bir tanesi ceza infaz yasası ile ilgili. Ankara, mevcut ceza infaz yasasında bazı değişikliklere giderek binlerce insanın tahliyesini sağlayacak.

Ceza indirimi olarak da görülen yeni ceza infaz kanunlarına göre; infaz yasası 2/3’den ½ oranına düşürülerek yeni bir ceza indirimi yapılmış olacak. Denetimli serbestlik, hükmün geri açıklanması, doğum yapan kadın ve belli bir yaşın üstündeki yaşlı kimseler için bazı değişikliklerle birlikte birçok madde de düzenlemeye gidiliyor.

HÜKMÜN GERİ AÇIKLANMASI

İlk defa suç işleyenler ve işledikleri suçlardan dolayı 18 ayın altında ceza alanlar hakkında hükmün geri açıklanması kararı veriliyor ve hiç ceza evine girmeden, belirlenen süre içerisinde herhangi bir suç işlemeyenler, hiç suç işlememiş gibi hayatlarına devam ediyorlardı. Yeni ceza infaz kanununa göre artık 1 ay bile ceza alanlar, cezaevine belirli bir süre kalması öngörülüyor.

CEZA İNFAZ DEĞİŞİKLİĞİ

Ceza İnfaz yasası kanunlarında ilk defa suç işleyenler için infaz yasasına göre aldıkları toplam cezanın 2/3 oranında cezaevinde kalıyorlardı. Şimdi bu oran ceza indirimine gidilerek, yeni ceza infaz kanununda bu oran ½ oranında olması öngörülüyor. Yani 5 yıl ceza alan bir kişinin, yeni infaz yasasına göre 2,5 yılını cezaevinde infaz edecek.

KİMLER FAYDALANABİLİR?

Ceza infaz kanunlarında yapılacak değişikliklerle, alınan cezalarda indirime gidiliyor ama aldığı cezaya TCK 58 Mad. eklenenler (Mahkeme Kararında 58. Mad. bulunanlar) yani ikinci bir suç işleyerek tekerrür yapanlar bu yeni ceza indiriminden faydalanamayacaklar. Ayrıca bu yeni çıkarılması öngörülen ceza infaz yasasından faydalanamayacaklar arasında uyuşturucu madde ticareti yapanlar, örgütlü suçlar, terör bağlantılı suçlar da bulunmakta. Bu suçların dışında ki herkes, çıkarılacak ceza indiriminden faydalanabilecek. 

İNFAZ YAKMADA DEĞİŞİKLİK

Daha önce bir hükümlü koşullu salıverildiğinde, cezasının tamamlanması tarihinden önce bir suç işleyenler, cezasının 1/3’ünü, mükerrer suçlular ise ¼’nü tekrar cezaevinde geçiriyorlardı. Şimdi bu infaz yakma olarak bilenen yasa ile ilgili olarak da yeni düzenlemeye gidildi. Yeni ceza infaz kanununa göre, koşullu salıverilme süresi içerisinde işlenen bir suçun cezasının 1 katı oranında arttırılması öngörülüyor. Diğer bir değişle;

21 yıl ceza almış bir kişi eğer tekerrür bir suç değilse, 21 yılının 13 yılını ceza evinde, 1 yılını denetimli serbestlikte olmak üzere cezasının 14 yılını infaz ediyor ve 7 yılını ise koşullu olarak dışarıda geçiriyordu. Ama bu 7 yıllık süre içerisinde herhangi bir suç işlerse, bu 7 yıllık koşullu salıverilme süresinde yeni cezasına eklenerek cezaevinde geçiriliyordu. Şimdi bu infaz kanununda değişikliğe gidilerek, 7 yıl yerine, örneğin yeni suçundan dolayı 1 yıl ceza alan kişi ye aldığı ceza oranında yani 1 yıl daha eklenerek cezasını infaz edecek.

DENETİMLİ SERBESTLİK

01.07.2016 tarih öncesinde işlenen suçlar için 2 yıl, bu tarihten sonra işlenen suçlar için denetimli serbestlik süresi bir yıldı. Şimdi yapılacak denetimli serbestlik düzenlemesi ile, bir kişi aldığı toplam cezanın 1/5’ini ceza evinde geçirdikten sonra geri kalanını denetimli serbestlikte geçirebilecek ve denetimli serbestlik süresi 3 yıl ile sınırlı kalacak. Yani bir diğer değişle denetimli serbestlik 3 yıla çıkartılmış olacak.

Bu duruma örnek verecek olursak;

4 Yıl ceza alan bir kişi tekerrür maddesi konulmuşsa 3 yılını, 58. Mad. konulmamışsa 2 yıl 8 ayını ceza evinde geçirecek. Ama denetimli serbestlik kanunu ile tekerrür suçlular cezalarının yaklaşık 216 gününü, tekerrür olmayanlar ise 192 gününü cezaevinde geçirdikten sonra denetimli serbestliğe ayrılabilecek.

HAFTA SONU VEYA GECELEYİN İNFAZ YASASI

Daha önceden 6 aya kadar hapis cezası alanlar, talepleri halinde aldıkları cezanın infazını hafta sonu veya geceleyin cezaevine giderek infaz ede biliniyordu. Şimdi yeni infaz yasasında yapılan değişikliklerle bu süre 1 yıl 6 aya kadar uzatıldı.

DOĞUM YAPAN ANNELER VE YAŞLILAR

Doğum yapan bir anne ilk bir yılını evinde geçirebilecek. 70-75 yaş aralarından yaşlı kimselerden 2 yıla kadar ceza alanlar, 75 yaş üstü yaşlılar ise 3 yıla kadar almış oldukları cezasını, yeni infaz yasasının yürürlüğe geçirilmesi ile birlikte evinde geçirebilecekler.